На Бъдни вечер – не вдигайте трапезата, за да не отнесете късмета си

Мисия Пловдив

24-12-2013, 16:40

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Най-важните обичаи за празника!

Както всичко в живота, така и обичаите и традициите са се изменили с времето. Промените не са драстични, а по-скоро модернизирани. Напоследък се наблюдава обаче едно завръщане на старите обичаи или по скоро отбелязване на празниците според традициите, разказа за ПловдивУтре Соня Семерджиева- Главен уредник на Етнографския музей- Пловдив.

В следващите редове ще се спрем на най-важното и интересното от коледните обичаи у нас.

На Бъдни Вечер е краят на Коледните пости, които продължават 40 дни. На празничната трапеза на Бъдни Вечер се сервират само постни ястия. По традиция на масата трябва да има 7, 9, или 11 постни ястия.

Масата на 24-ти декември се слага от рано, за да снасят кокошките, казва г-жа Семерджиева. По традиция преди вечеря най-възрастната жена в къщата окадява с тамян, а най- старият мъж вдига на високо погачата за да е плодородна годината, след това я разчупва, като дава на всеки по-едно парче. После всеки потапя по 1 хапка от погачата в меда с чесън и орехи, това се прави за да избягат болестите. А на който се падне парата от питата се смята, че той ще е голям късметлия през годината.

Трапезата на Бъдни Вечер не се раздига и не се чисти, за да не се вдигне късмета. Също така се вярва, че мъртвите излизат тогава и трябва да има по залък и за тях, за да може и те да похапнат, допълва още Семерджиева.

Задължително е на масата да има набъбващи храни – боб, ориз и др. Вярва се, че както нарастват те по време на готвене, така ще расте просперитета в семейството. Не трябва да забравяме и обредния хляб, споделя тя. Бъдникът пък символизира огъня. Той трябва да гори цяла нощ и да носи топлина в дома. Бъдни вечер е и първата кадена вечер.