Българските емигранти излизат на протест за оставката на кабинета на Орешарски

В поне 30 града в страната и чужбина днес се очаква да има антиправителствени демонстрации срещу кабинета на Пламен Орешарски. Националният протест се организира във "Фейсбук" като инициативата тръгна от българи, живеещи в чужбина под надслова "Прибираме се за оставка". Те обсъждаха в групата в социалната мрежа, че се връщат за празниците и имат възможност на днешния ден - 26 декември - "физически" и "заедно" да покажат подкрепата си към студентите и протеста.

Протести и протестни шествия ще има следобяд в София, Стара Загора, Варна, Бургас, Плевен, Благоевград и още български градове, а също и в Атина, Хамбург, Лондон, Будапеща, Мюнхен, Копенхаген и Монреал.

Пълен списък на градовете, сборните пунктове и началните часове на проявите са публикувани в страницата на събитието на Протестната мрежа във "Фейсбук".

В столицата шествието ще тръгне от сградата на БНБ в 15 ч. Присъствие на протеста онлайн са потвърдили няколко хиляди човека.

Успоредно започва конкурс за снимки от протестите извън София, организиран от един от българите от ДАНСwithme Global. От снимките, които бъдат качени в страниците на събитията, ще бъдат отличени две - тази на която се вижда най-масов протест и тази с най-интересен лозунг или плакат. Допълнително ще бъде отличена и "любима снимка" - тази, която събере най-много харесвания във "Фейсбук".