Електронната карта за рейса ползваш и в корабчето до Св. Анастасия

През идващата година ще бъде построена и изцяло нова автогара „Юг”

През последните години общинските фирми на Бургас се развиват много добре и показват друг потенциал. Най- много заради изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт развитието е видимо за „Бургасбус” , каза зам. –кметът Красимир Стойчев. По думите му това е най- голямата общинска фирма, която осигурява работа на 900 души. 
„Освен че там вече имат нови автобуси промениха и самата политика на обслужване. Бургазлии ги разпознават по новите красиви униформи и по вежливостта, която имат към всички пътници.

Най- голямата крачка в „Бургасбус” наред с новото депо и паркинг райд система е въвеждането на интелигентни системи за обслужване. Идеята ни е с усилията на община Бургас и ръководството на „Бургасбус” хартиеният билет да остане в историята. Ще има електронна карта, която ще се ползва ,като периодите ще са различни – целодневна, седмична, месечна. Идеята ни е тези карти да са комбинирани и с тях да се ползва велорента, туристическия автобус и да се ползват и други услуги, като например ползването на корабчето до остров „Св. Анастасия”.

Не зная дали хората си дават сметка колко голямо и значимо е това за града тази нова интелигентна система с видеонаблюдение, джипиес системите, електронните табла с информация за автобусите, изграждането на нови спирки с рампи за трудноподвижните граждани. Всичко това предстои да се реализира през 2014- та година и още да се промени облика на града”, каза Стойчев. През идващата година ще бъде построена изцяло нова автогара „Юг” , там ще бъдат изградени нови терминали за автобусите. Ще бъдат построени също така нови начални спирки в комплексите „Меден рудник”, „Изгрев” и „Славейков”.

В близост до тях е бъдат направени и обществени паркинги. „Идеята е всички гости на града, които искат да посетят центъра да могат да си оставя автомобилите на новоизградените паркинги в началните спирки. Съхранението на автомобила ще е наша отговорност и ще е напълно безплатно, ако си закупят билет и ли карта за обществения транспорт. Така ще може да освободим центъра на града и да подобрим условията за пешеходците. В транспортно отношение на първо място за нас са пешеходците, след това велосипедистите,обществения транспорт и най-накрая са личните превозни средства .

Предвидили сме да изградим нови тротоар, нови пешеходни зони”, обясни Красимир Стойчев. Предвидено е през идната година „Флората” в Морската градина на Бургас да се превърне в целогодишен експоцентър , а не само да се използва както до сега за пролетното цветно изложение. Общинска администрация полата усилия за да привлече за работа в града фирми с висока добавена стойност в областта на компютърните системи и високите технологии. „ И този потенциал, който имаме с езиковите гимназии да може да се ползва.

Искаме нашите университети да се развият и да подготвят кадри, които ще са ни необходими. Един град е жив и се развива добре, когато има много млади хора. Ние се гордеем с това, че след последното преброяване сме на едно от първите места в България по този показател 25 и 30-годишните. Това са тези млади хора, които ще развиват Бургас и региона и бъдещето е в техни ръце”, каза още зам. -кметът Стойчев. 

източник: Радио "Фокус"