Как самоука художничка от Силистра получи писмо от кралица Елизабет II?

Животът

30-12-2013, 11:30

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

83-годишната самоука художничка от Силистра Петранка Пецова е изпратила пред месец илюстровано издание с нейни картини, рисунки на стихове от Библията до английската кралица Елизабет Втора, съобщи самата Петранка Пецова. Тя е кръстила книгата Илюстрована Библия и веднага, след като изданието излиза от печат, тя изпраща един екземпляр на кралица Елизабет Втора, пише paralel44.com.

Отговорът не закъснява – в навечерието на Рождество Христово Петрана Пецова получава писмо с клеймо от Бъкингамския дворец. В него кралица Елизабет ІІ заявява, че е била заинтригувана и трогната от писмото и подаръка и изпраща благодарности и пожелания.

„Повод да изпратя илюстрирана Библия до кралица Елизабет Втора е българската история, когато в 1345 година българският цар Иван Александър е наредил на група български художници под ръководството на йеромонах Симеон да илюстрират четирите евангелия. Това са 360 миниатюри. България се гордее с това, защото никъде на запад още нямало такива илюстрации. Този оригинал днес се пази в Лондон и се нарича Лондонското евангелие“, разказва Петранка Пецова.

Самата тя рисува от 1975 година, когато завършва Школата за изящни изкуства. Творбите й са на исторически и битови теми, но като убедена християнка, често репресирана при комунизма, много от картините й са посветени на мотиви и герои от Библията. Отдавна мечтае за издание, в което да илюстрира важни стихове от Свещеното Писание със свои картини. И днес е безкрайно щастлива, въпреки неимоверните лишения. „Всичко това го спестявах от пенсията си. Аз получавам 200 лева пенсия и това ми костваше около година и половина да си спестявам, за да мога да я издам. Около 1400 лева ми коства изданието“, разказа Пецова.

В луксозното издание има 120 картини, до които са илюстрираните стихове на български и английски език. Двама евангелски мисионери от щатите, впечатлени от изданието, са купили два броя и са предложили да я издадат отвъд океана. Според възрастната художничка след четвероевангелието на Иван Александър в България няма друга библия с авторска живопис. Това писмо и илюстрираната библия аз я посвещавам на Рождество Христово и 2014-та година, която след няколко дни ще празнуваме, признава Пецова. Тя мечтае някой да се заинтересува и да отпечата още екземпляри от изданието, за да може уникатът да достигне и до по-бедни хора.

Самоуката силистренска художничка не за първи път рисува събития от социално-политически характер или пресъздава библейски мотиви. Тя обича да подарява своите творби на всички световни лидери от дълго време насам по установения законов ред – чрез посолствата в България.

В годините назад е изпращала картина, посветена на трагедията с атентатите от 11 септември в САЩ, на настоящия американски президент Барак Обама.

Жозе Мануел Барозу адресира до Пецова поздравително писмо, подарила му платно с ликовете на всички важни личности на Евросъюза.

Още преди това бившият американски президент Бил Клинтън също й благодари за нейна творба, която получил по надлежния ред и според правилата.

Пецова отдели немалка сума от скромната си пенсия, за да изпрати картина и до далечна Бразилия за Дилма Русев веднага след президентските избори там, а самата Дилма Русев върнала благодарности на Пецова чрез своя братовчедка в България.