Областният върна решение на ОбС в Каварна за разпореждане с общинско имущество

Мисия Каварна

02-01-2014, 15:35

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Областният управител на Добрич върна решение на Общинския съвет в Каварна за промени в наредба за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, съобщи БТА.

С издадената заповед областният управител оспорва нов текст в наредбата, според който "когато община Каварна притежава до 100 квадратни метра от съсобствен имот, продажбата на частта на общината се извършва от кмета без решение на Общинския съвет".

Предложението за промяната е направено от кмета и е прието единодушно от Общинския съвет.

Областният управител посочва, че според законовите разпоредби прекратяването на съсобственост върху имоти между община, държавата, физически или юридически лица се извършва след решение на общинския съвет по определен ред. Общинският съвет в Каварна е единственият компетентен орган, който има право да приема решения за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество или да отказва разпореждане с такива имоти, включително и ликвидиране на съсобственост.

Законът за общинската собственост изключва възможността общинският съвет да делегира предоставените му правомощия на друг орган.

Областният управител връща решението за ново обсъждане с указание да бъде отменено.