Нова година – нов проект! Разлог спечели 5 859 175 лева за ВиК ремонти

Мисия Разлог

03-01-2014, 12:14

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

700 000 лева похарчени за пътната мрежа в Петричко

Община Разлог започва новата година с одобрен за финансиране нов проект на стойност 5 859 175 лева. Кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев подписа договор за безвъзмездно финансиране на проект „Подобряване на пътната и водопроводната инфраструктура в община Разлог”.

Проектът се финансира по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.и цели подобряване на мобилността на населението в Разлог, селата - Баня, Долно Драглище, Горно Драглище, Добърско, както и повишаване на привлекателността за развитие на бизнес в община Разлог, чрез подобряване на пътната инфраструктура. Ще се извърши реконструкция и рехабилитация на изхода на Разлог за село Баня (2,3 км), на входа за село Баня в неремонтираната си част (370 м), на пътя Баня - Долно Драглище – Горно Драглище (5,3 км). Ще се подменят съществуващите бордюри по цялата дължина на пътищата и ще се монтират в участъците, където липсват. Подменена ще бъде и цялата тротоарна настилка, където има такава като в участъците на входове за гаражи и подходи за промишлените предприятия ще се извърши понижение на бордюрите.

Проектът „Подобряване на пътната и водопроводната инфраструктура в община Разлог” включва още реконструкция на 1397 метра вътрешна водопроводна мрежа и 873 метра сградни отклонения на с. Горно Драглище и 1256,5 метра вътрешна водопроводна мрежа и 670 метра водопроводни отклонения на с. Долно Драглище. С тези реконструкции ще се подобрят условията за живот и качеството на основните услуги за населението в двете села.

Цялостното реализиране на проекта ще повиши инвестиционната привлекателност на община Разлог и ще подобри достъпа до основни услуги на населението, чрез подобряване на физическото състояние на инженерната инфраструктура и междуселищна свързаност.

Според инж. Красимир Герчев развитие на община Разлог е свързано с подобряване на техническото състояние на пътната инфраструктура, която способства за подобряване на бизнес средата и създаване на предпоставки за заетост и увеличаване на доходите сред населението. От друга страна достъпа до качествени водоснабдителни услуги, ще повиши жизнения стандартното население, а реконструираната мрежа ще намали загубите на вода, в което има пряко отражение на политиката по опазване на околната среда.

Пътната мрежа в община Разлог има обща дължина 75,5 км, като 35 км от тях са от републиканската пътна мрежа – второкласна и третокласна, 40,5 км са общински пътища.

Според анализатори един от основните фактори за привличане на туристи и икономически активни субекти е наличието на ефективна и поддържана пътна инфраструктура, с която да се осъществи бърз и безопасен транспорт до и от населените места в общината. Без развитието и подобряването на параметрите на местна пътна инфраструктура не би могъл да се преодолее синдромът на изолираност и периферност.