След 210 дни пътуване 4-ма ще живеят на Марс, посрещат там смъртта си

След четири години четирима астронавти ще се приземят на Марс. Там ще посрещнат смъртта си, но преди това ще трябва да се справят при температури от минус 133 до плюс 27 градуса по Целзий. Пътуването до Марс ще отнеме 210 дни, съобщава германското издание "Ди Велт". На първия етап от кандидатстването пред холандската компания Mars One, за еднопосочен билет до Червената планета са участвали над 200 000 души.

Повечето кандидати са от Америка, Индия и Китай.

След първия 4-месечен етап са останали хората, които отговарят физически и психически на условията за пътуване. Така са подбрани 1058 души от всички кандидати. Имало е и такива, които са изпратили голи видеоклипове, казват от Mars One.

До 2015 година ще бъдат избрани 6 или 10 отбора, които ще започнат 7-годишни тренировки с избраните 4-ма астронавти. "Ди Велт" отбелязва, че сред избраните 1058 души има и германец, въпреки че германците били под един процент от всички 200 000 кандидати.

Ръководителят на проекта "Лансдорп" е убеден в успеха на мисията. Тя ще се финансира от спонсори, дарения и от продажбата на телевизионните права по излъчването ѝ. Транспортът на първите четирима, които ще стъпят на Марс, ще струва 6 милиарда долара. Всеки следващ полет до Червената планета ще бъде 4 милиарда. Очаква се обаче и над 4 милиарда зрители да гледат приземяването на живо, което гарантира огромни приходи, смятат организаторите.

Преди да започне първата мисия с пилот, ще се проведат проучвателни безпилотни мисии.

Когато през 2012 година проектът на Mars One бе представен, се появиха множество критики към него. Един от основните въпроси бе етичен - как ще се изпращат хора на Марс без връщане на Земята.

Времето по осъществяване на проекта се смяташе също за твърде амбициозно. Тъй като времето за проучване с безпилотни мисии бе изместено с две години - като се очаква да стартира през 2018-а, планът за приземяването на първите хора на Марс също се измества от 2023 година за 2025-а. Проектът Mars One се смята и за особено рискован, въпреки успешните американски мисии до момента.

Mars One иска да достави на повърхността на планетата седем пратки преди кацането на първия екипаж. Ключовият въпрос е за предоставянето на кислород, вода и храна.

Другото голямо предизвикателство са екстремните температури на Червената планета - от 133 градуса под нулата до 27 градуса по Целзий. Връщането на Земята въобще не се включва в концепцията. За момента мисията изглежда изключително сложна и скъпа.

Основателят на SpaceX-Gründer Елън Муск гледа обаче изключително позитивно на проекта. Той има визия за колонизирането на Марс. Според него за 15 години на планетата могат да се изпратят 80 000 души.