Дуалната система в образованието ще стартира най-рано през 2015, заяви Клисарова

В началото проектът ще стартира с европейски средства

Министърът на образованието Анелия Клисарова обяви, че въвеждането на дуалната система в образованието ще започне най-рано през 2015- 2016 година.

В началото проектът ще стартира с европейски средства, като по този начин ще бъдат подпомогнати и бизнесът, и професионалните училища. След като се види как върви работата и как е най-добре да бъдат разпределяни парите, заделени средства ще има и от бюджета на държавата.

Клисарова даде за пример Германия, където бизнесът плаща около 50% от обучението, и Швейцария – до 70%. Тя допълни още, че трябва да бъдат предвидени средства и за наставниците на младите хора, които следва да имат необходимия опит и познания.

Министърът на образованието успокои, че задачата на бизнеса няма да е само финансирането. Компаниите ще бъдат включени с осигуряването на знания в учебните програми, в училищните настоятелства и др.

Клисарова допълни още, че учениците в горните класове имат желание да натрупат практически знания. Така или иначе, над 50% от дванадесетокласниците работят през летните месеци. Остава да бъде установено кои са уменията, които най-много искат да придобият, и в тази посока да бъдат разработвани програмите.

Подобно проучване трябва да се направи не само за средното, но и за висшето образование, категорична бе Клисарова.