Ивайло Калфин: Ако от БСП са спокойни, защо тогава е тази истерия

Гражданската инициатива на президента Георги Първанов АБВ ще регистрира алтернативна листа за изборите за Европейски парламент

Това потвърди евродепутатът Ивайло Калфин и уточни, че който и да управлява, се губи доверието в институциите.

Ако "Позитано" е спокойно, че това движение няма да засегне гласовете им, защо е тази истерия тогава. Познавам много хора, които не биха гласували за левицата, защото не биха гласували за БСП, обясни Калфин.

Все повече смислени и свестни хора излизат от политиката и тя се пълни с хора, на които едва ли можете да се сетите за имената им. Все повече започват да се преплитат бизнес интереси с политически интереси. За съжаление ми е трудно да кажа, особено след действията от последните месеци на управлението, че правителството на БСП и на левицата не спомага за това нещо, каза Калфин..

По повод критиките към президента Първанов за връзки с олигархията, той отбеляза, че се дават от хора, които до вчера никой не е познавал, докато бившият държавен глава е от доста години в политиката.

На обвиненията, че гражданската инициатива АБВ работи в полза на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Калфин коментира:

Има редица принципни въпроси, на които трябва да се дадат отговори. И аз съм ги поставял – като се започне от назначението на Пеевски, мине се през отношението към Волен Сидеров, по принцип, не само с последния инцидент, мине се през липсата на прозрачни правила в коалицията и незнание какви са приоритетите и кой какво прави в нея. За всичко това носи отговорност кой – Първанов, Борисов или някой друг?