Феновете на Локо, Ботев, Левски и ЦСКА се обединиха. Вижте защо (СНИМКИ)

Спорт

14-01-2014, 15:52

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Димитър Иванов

Всичко от Автора

Привържениците поискаха нов закон за футболното хулиганство

Привържениците на най-големите футболни отбори в България се обединиха в една обща кауза. Феновете на вечно враждуващите Ботев (Пд), Локо (Пд), Левски и ЦСКА застанаха един до друг на пресконференция днес в Пловдив и поискаха промяна на сега действащия закон за футболното хулиганство.

Темата на брифинга бе "Не на полицейския произвол срещу футболните фенове”, а поводът за свикването й бяха безпричинните „политически” арести на привърженици на двата пловдивски клуба миналата седмица.

Пред медиите своето мнение изказаха председателят на Сдружението на българските футболни привърженици Елена Ваташка, шефът на фенклуба на Локо (Пд) Велин Терзиев – Нежния, представителите на фенклуба на Ботев (Пд) Божидар Божилов и Евгени Петров, лидерът на червената агитка Димитър Ангелов – Дучето, шефът на фенклуб Левски София-Запад Антон Калчев, Константин Капчин от благоевградския фенклруб Пирин СС и Сашо Мечев от фенклуба на Берое.

"Законът за футболното хулеганство е единствения у нас, според който решението на съда не може да се обжалва. Това е абсурд. На всичко отгоре текстът представлява узаконено доносничество – изисква от футболните фенове да дават информация за свои колеги и приятели. Освен това този закон създава безсрочен регистър на задържаните лица. Всичко това е немислимо за една правова държава и трябва да се промени”, заяви Елена Ваташка.

След това думата взе лидерът на черно-белите запалянковци Велин Терзиев – Нежния:

"За мен тази акция на полицията от 10 януари беше политическа поръчка. О 6,00 часа сутринта бяха вадени от домовете им наши приятели – пред комшии, роднини, деца, без да им се дава обяснение. Дори самите полицаи бяха възмутени от акцията, защото им бе заповядано да заведат хората по съответните РПУ-та без никакъв аргумент. Все едно задържаха участници в някакъв наркокартел”, каза Нежния.

„Ние сме фенове на стадиона, а извън него сме обикновени граждани. Цяла седмица преди 10 януари ми звъняха от полицията да ме разпитват ще има ли наша организация около участие в митинги, кой ще пътува, как ще се пътува, с какво ще се пътува... После официално обясниха, че акцията е била насочена срещу криминален контингент, но защо тогава нямаше поне един задържан за 24 часа? Защо не бяха привиквани за справка наркопласьори, сводници и проститутки от т.нар. криминален контингент, а само футболни фенове”, разкриха на брифинга представителите на Ботев (Пд) Божидар Божилов и Евгени Петров.

Общо взето в същия дух се изказаха и останалите участници в пресконференцията.