Френският град Селеста и Националната библиотека подкрепят кандидатурата на София и Югозападния регион

Град Селеста и Библиотеката на хуманистите подкрепят кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 г.

Меморандумът между двете библиотеки беше подписан в Селеста от кмета на града Марсел Боер и директора на Националната библиотека в София „Св.Св.Кирил и Методий” проф.д-р Боряна Христова в присъствието на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра. Изключителният акт, насочен към разширяване на съществуващите форми на културен обмен и създаване на нови условия на пряко сътрудничество в областта на библиотекознанието, се реализира по инициатива на евродепутата Мария Габриел от групата на ЕНП/ГЕРБ.

Сключеният меморандум отваря врати за обмен на експозиции от библиотечни документи с безценна стойност, което ще допринесе за популяризирането на богатото културно-историческо наследство на София и Селеста, респективно България и Франция. Специалисти от двете институции ще имат възможност за обмен на опит и сътрудничество в реализацията на библиографски научни изследвания.

С тази инициатива град Селеста и Библиотеката на хуманистите, която е световно културно наследство на ЮНЕСКО, подкрепиха кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 г. Освен подкрепа за българската столица, това партньорство ще покаже какво е Европа на идеите, ценностите, знанието. Част от тази Европа са София и Югозападния регион чрез Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий” и Библиотеката на хуманистите в гр. Селеста. Така кандидатурата на София и Югозападния регион придобива още едно европейско измерение.