С докладни искат отпускане на средства за църкви в "Сарафово" и "Черно море"

Парите

15-01-2014, 14:01

Снимка:

1kam1.com

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Запълват пукнатините по храма с разширяващ разтвор

Общински съветници предлагат бившето читалище в минното селище да бъде преустроено в православен храм, какъвто до този момент не съществува в населеното място

Да бъдат отпуснати средства за ремонт на църквата Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в кв. Сарафово и за стартиране на преустройство на сграда в православен храм в м.с. Черно море. Това предлагат общински съветници от ГЕРБ-Бургас. Те са входирали две отделни докладни в ОбС и предстои да бъдат разгледани на редовното заседание на местния парламент този месец.

Красимира Маркович предлага дабъдат отпуснати 5 хил. лв. от общинския бюджет за неотложен ремонт на храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” в кв. Сарафово. Той е първият и единствен засега православен храм в община Бургас, построен след края на атеистичния режим през 1989 г. Необходиматасума за ремонта би могла да бъде отделена по параграф 55.01. „Капиталови трансфери за нефинансови предприятия” от Бюджет 2014.

Църквата е изградена и уредена изключително и само с лични средства на жители на кв. Сарафово, както и на други дарители. До този момент тя не е получавала субсидиране от общината. Поради наводнения и и други неблагоприятни климатични фактори през изминалите години храмът е в окаяно състояние. Заради влагата се налага пребоядисване и допълнителни ремонтни дейности вътре в църквата, както и подмяна на старата дървена дограма. Нужно е саниране, отстраняване на течовете и поставяне на дограма, за да се отстранят нанесените щети и да бъдат предотвратени бъдещи такива. Храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец” не разполага с необходимата сума за неотложния ремонт, въпреки провеждащата се кампания за набиране на средства. Затова предлагам да бъдат отпуснати средства от общинския бюджет за 2014 г.”, коментира Красимира Маркович.

Другата докладна, внесена в Общинския съвет, е от общинските съветници Карамфилка Апостолова и Димитринка Буланова-Митрева. Те предлагат бившето читалище в м.с. Черно море да бъде преустроено в православен храм, какъвто до този момент не съществува в населеното място. За целта е необходимо отпускането на 25 хил. лв. за стартиране на преустройството, а на по-късен етап ще се разчита на дарения от жителите на селото и средства от спонсори.

Нашето предложение е финансирането да се осигури от общинския бюджет и сумата да бъде предоставена на църковното настоятелство. В м.с. Черно море живеят над 3000 души, повечето от които са православни християни, а в селото няма действащ храм. През 1938 г. е била построена сграда, която впоследствие е осветена като църква и дълго време е била функционираща. През 1964 г. обаче действащият комунистически режим затваря храма. След това сградата е преустроена в Младежки дом и през 1998 г. е актувана за Общинска собственост с акт №841. След това обектът е използван за читалище”, коментират вносителите на докладната.

Тъй като читалището вече е преустроено в СОУ „Христо Ботев” в м.с. Черно море, въпросната сграда в момента е свободна. През ноември 2013 г. е одобрено и църковно настоятелство, а с решение на Сливенската митрополия е изготвен и идеен проект, за да бъде използвана сградата на бившето читалище като църква. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен