Първа по рода си кампания в подкрепа на хората с увреждания стартира в Бургас

Ще бъдат организирани фотоизложба и голям концерт след Великден

Кампания без аналог в световен мащаб за повишаване нивото на информираност към хората с увреждания, стартира в Бургас. Инициативата "Подай ръка" е по идея на Центъра за психологически изследвания със съдействието на община Бургас и предприятието "БургасБус".

По време на кампанията в градския транспорт ще бъдат поставени постери, отправящи символични обръщения към бургазлии. "Общинският превозвач ще се превърне в своеобразна арена за промяна на общественото мнение, като всеки месец посланията ще бъдат променяни", казаха организаторите на нестандартната проява.

"Синдромът на Даун не е заразен" и "Красивият букет е от различни цветя! От нашите действия зависи бъдещето на децата ни" са част от посланията. Предвижда се и организирането на фотоизложба "Животът на хората с увреждания в Бургас" в Морското Казино и голям концерт след Великден, в който талант да покажат хората в неравностойно положение от града. 

"Цялата кампания е насочена към позитивното. Вярвам, че всеки от нас има талант, въпрос на време е да го разкрие. Целта на кампанията е да информира обществото, тъй като проучвания сочат, че ниската информираност води по-скоро до съжаление и съчувствие, отколкото до приемане", каза организаторът на кампанията Иван Карагьозов.

В Бургас от 1998 години функционира услугата "Позвъни и се вози", която е помощ на хората с увреждания. Към момента предприятието разполага с 6 микробуса, а цената е минимална, за да е общодостъпна, каза управителят на общинската фирма Петко Драгнев.

Той допълни, че новите автобуси, закупени по проекта за интегриран градски транспорт, са адаптирани за използване на хората със специални нужди. Освен това спирките в Бургас ще бъдат с по-високи платформи, за да са наравно с каросерията на рейсовете и да се облекчи качването и слизането. Това ще стане на следващ етап от проекта.