До месец съдът решава ще се строи ли върху парцела край Несебър, прочул се като "Дюнигейт"

29-те дка на фирма "СЛЕ груп" са в м. Кокалу южно от Несебър, на около 500 м от морския бряг

В Бургаския административен съд се проведе последното заседание по делото, образувано по жалба на несебърската фирма "СЛЕ груп" срещу заповед на шефа на РДНСК, в която бяха отменени строителните разрешение за парцел от 29 дка в м. "Кокалу", съобщи 24 часа.

Скандалът по застрояването на тази чест от крайбрежието избухна в края на 2012 - началото на 2013 г., когато екологични организации сезираха държавни институции, че багери заравняват дюни на юг от Несебър. Случаят бързо придоби известност като "Дюнигейт". Още в първите дни на 2013 г. на място пристигна тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов, който заяви пред медии, че в рамките на парцела дюни няма. Междувременно стана известно, че теренът е продаден на "СЛЕ груп" от тъста на Боби Михайлов - Димитър Петров.

Само няколко дни по-късно обаче бе изваден експертен доклад на проф. Петър Коларов от БАН, според който на терена има три типа дюни. Така от РДНСК-Бургас отмениха издадените по-рано строителни разрешения, а фирмата започна дело.

В последното заседание съдия Станимир Христов прие изготвената по делото експертиза от вещото лице Веселка Ангелова. Експертизата е изключително подробна и съдържа отговори на всички поставени въпроси, каза в съдебната зала адвокат Димитър Попов, представител на несебърската фирма. Както той, така и представителят на държавното обвинение - Тиха Стоянова и юрисконсулът на РДНСК нямаха допълнителни въпроси.

Адвокат Попов представи още извадка от каадстрална карта на електропроводи, писмо от EVN и План за беозопасност, изготвен от инвеститора тъй като в заповедта на РДНСК се твърдяло, че такъв документ няма.
По един категоричен начин се доказа, че строителните книжа са изрядни и адекватни на законите и подзаконовите нормативни актове, заяви Попов и пледира за отмяна на заповедта на шефа на РДНСК.

Точно на обратната позиция застанаха юрисконсулът на инспекцията и държавното обвинение. Според прокурор Стоянова жалбата е неоснователна, т.е. строителните книжа са незаконосъобразни.

Според запознати назначената по това дело експертиза не касае въпроса дали в парцела има или няма дюни, а само реда, по който са издадени строителните разрешения.

До месец съдът трябва да реши може ли "СЛЕ груп" да построи ваканционно селище върху терена.