Общината излезе с позиция: Няма да се строи МОЛ, корабостроителницата може да продължи работа

Определяме като непочтено поведението на новия собственик, който, вместо да намери решение за съдбата на 150 останали на улицата семейства, използва притесненията им, внушавайки им неверни твърдения, се казва в официалната позиция на община Бургас

От пресцентъра на община Бургас излязоха с позиция по повод съмненията около ситуацията в Бургаски корабостроителници и по-специално относно твърденията, че на терена там се предвижда изграждане на МОЛ и вилна зона, според действащия ПУП.

БургасУтре публикува пълния текст на позицията на община Бургас без редакторска намеса:

Днешното изявление на новия директор на „Бургаски корабостроителници“ Диян Дянков, е опит да се прехвърли отговорността за съкращаването на 150 работници на Община Бургас.

В момента няма никаква пречка спрямо действащия ПУП, предприятието да работи и да осъществява дейността си. Нещо повече – фирмата дори наскоро беше избрана от Община Бургас да строи новия кораб за нуждите на Остров „Света Анастасия“.

Ако новият собственик желае да промени съществуващия ПУП, той може да използва всички законови форми, за да направи това. В сега действащия ПУП съществува УПИ за кораборемонтна дейност, логистична зона със складове и административни сгради, бизнес инкубатор, бензиностанция и всички необходими инфраструктурни съоръжения за работа на предприятието. Няма предвиждания за строителството на МОЛ, къщи и вили, каквито са твърденията. Сега съществуващите активи в предприятието по документи са със старото си предназначение.

Сегашното градоустройствено решение по никакъв начин не е пречка за продължаване на производството, каквото е и настояването на Община Бургас. Определяме като непочтено поведението на новия собственик, който, вместо да намери решение за съдбата на 150 останали на улицата семейства, използва притесненията им, внушавайки им неверни твърдения.