Георги Туртуриков:„Не са ни нужни чужди системи, за да преоткрием себе си!”

Заралии

18-01-2014, 11:26

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Редят календари от колекцията на Георги Туртуриков

„А, това е България!” краси Регионалната библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора.

До края на януари под мотото „А, това е България!” старозагорци и гостите на града ни ще видят част от огромна колекция  настолни, стенни, джобни календари, издавани от 60-те години на ХХ век до наши дни, с картини от красиви, емблематични места в България. Сред тях ще разпознаете природни феномени като Белоградчишките скали, пещери в Родопите и Стара планина, езера в Пирин, възрожденски къщи от Пловдив, Габрово, Копривщица, исторически места и сгради, съвременна архитектура, етно и фолклорни картини. Календарите са подбрана част от колекцията на старозагорския историк и юрист Георги Туртуриков.
- Г-н Туртуриков, колко  са календарите в тази тематична изложба?
- Специално за тази изложба, бяха при подреждането 111- съвсем случайна бройка, като в последствие добавих още 3, които липсваха, а имах намерение да сложа, така че сега са 114.
- А по принцип колекцията Ви на колко теми е разделена освен тук представената?
- Предишната ми изложба беше за политиците и политиката по време на изборите миналата година. Преди това  съм правил с икони и с църковни календари. Преди още 1 година назад във времето, покрай 8 март - една изложба за жената в българския календар. Тематики много-стига да има достатъчно календари за изложба.
- Като цяло колко са общо календарите в колекцията Ви и откога датира тя?
- Последно, като съм ги броил, бяха около 4000, но те се увеличават постоянно и нямам реална възможност всичките да седна и да ги преброя.
- Спомняте ли си кой беше първият?
- Първият точно не си спомням, но бяха няколко от бившия Съветски съюз, бившата ГДР, наши такива стенни на различни застрахователни компании на времето.
- Кой е най-старият ви календар?
- От 80-те и 90-те години на 19 век имам, но точно годината на най-стария не мога да кажа.
- Може би за попълване на колекцията ви помагат и приятели?
-Да, понякога така се снабдявам. Други - на разменни начала. Обикновено хората в края на годината ги изхвърлят като ненужна хартия, а такива като мен ги събират.(смее се)
- Защо, според Вас, са толкова интересни за хората и предизвикващи сензация предсказанията за края на света , според различни календари – ето пак се е задал Краят на света. Сега пък според календара на викингите и датата 22 февруари 2014 ?
- Е, календар на маите, календар на викингите – аз не се впечатляват от такива предсказания, а още повече, че ние си имаме чисто български такива - още от времето на Второто българско царство и ако човек ги поразлисти, ще установи, че те са много по-точни, отколкото някои други предсказания. Като каква ще е бъде годината. Мога да ви дам конкретен пример- когато се пада Рождество Христово в сряда - както беше 2013г. – зимата ще бъде мека, а лятото- ветровито. И това е нещо писано отпреди колко века, но ето установяваме, че отговаря на действителността. И няма какво да се водим по чужди системи, за да преоткрием себе си.
- Има ли календар, който все още нямате в колекцията си, а бихте искал да добавите ?
- Това, което съм събрал,  далеч не е всичко. Да съм жив и здрав да я увеличавам, да събирам нови, по-интересни екземпляри. Имам и календар от 1986г., а както знаете, подредбата на дните в него съвпада с тази на 2014г. Изложбата е един начин да се види това, с което разполагам. Аз самият вкъщи нямам възможност да ги разлистя всичките и да ги прегледам.
- Много закачливо е заглавието на изложбата – „А, това е България!”. Как ви се иска да го тълкуват посетителите?
- И с учудване, и с възхищение – да си изберат маршрут, ако все още не са успели да посетят всичките тези красиви места, които ги има в родината ни. А ако вече са ги посетили - да го направят още веднъж, за да усетят прелестите на Б-я.