Очаква се 24% ръст на круизните ваканции за българи през 2014 г.

Животът

18-01-2014, 16:15

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Ваканциите на ветроходни яхти по островите на Гърция също бележат ръст у нас

Според експерти, рекордното търсене на круизни плавания в глобален мащаб е причината за изграждането на 34 нови кораба, а общите инвестиции в сектора до 2016 г. ще достигнат 14,5 млрд. долара, пише infotourism.net.

Споразумението с Иран, падащите цени на петрола през последните 6 месеца, въвеждането в експлоатация на нови пасажерски кораби с хиляди каюти и по-ниските цени на круиз ваканциите за 2014 г. са само част от факторите, на които се базират очакванията за поредна рекордна година за круиз индустрията. Цифрите за изминалата 2013 г. Са следните: над 21,3 млн. пасажери, от тях 6,4 млн.са  европейци. Данните са на Международната асоциация на круизните линии и според експертите те са причината за  инвестиционната програма от 14,5 млрд. долара и строежа на нови 24 морски и 10 речни пасажерски кораба до 2016 г.   Понастоящем в света оперират 63 круизни компании с 400 пасажерски кораба. От тях в Европа работят 43, които управляват 207 кораба с над 249 000 легла, а посещаваните европейски дестинации за 2013 г. са 250.

Туристическите агенции продължават да бъдат основният канал за резервации на круизни ваканции както в света, така и в Европа, в частност и в България. Всеки седми от 10 пасажера предпочита туристически агент пред възможността за самостоятелна резервация и плащане чрез интернет.

Традиционно, в началото на годината започна периода на промоции за круизните плавания. Известен в целия свят като Wave Season, това е времето от началото на януари до март, когато се резервират около 50% от капацитетите на корабите за текущата година. За 2014 г. ще бъдат въведени в експлоатация следните нови пасажерски кораби:

• Norwegian Cruise Line, Norwegian Getaway,

• Windstar Cruises, Star Pride

• Princess Cruises, Regal Princess

• Pearl Seas Cruises, Pearl Mist

• Costa Cruise Lines, Costa Diadema

• Royal Caribbean International, Quantum of the Seas

Очакваният през тази година ръст на круизни пътници от България е 24%, което в цифри означава над 5000 човека (без децата до 18 години). Забележителното съотношение цена/качество, разнообразието на предлагане, забавленията и възможностите за посещение на различни държави за кратък период от време са само част от обяснението за непрестанно радтящия пазарен дял на този сегмент от туристическото предлагане.

Съществено увеличение на резервациите се наблюдава и в един сравнително нов за България туристически продукт: ваканциите на ветроходни яхти със или без скипер (капитан) главно за островна Гърция. Българите пътуват със собствени автомобили, спестяват от самолетни билети, трансфери и хотели и в повечето случаи стигат до яхтените пристанища, без да им се налага да ползват ферибот. За тези, които не могат да упрявляват яхти самостоятелно, се предлагат и възможности за наем на скипер. Сезонът започва от края на април и завършва около средата на октомври. Цените на човек за седмица зваканция на яхта със скипер се движат от около 400 евро в началото и в края на сезона до над 1000 евро от края на юли до края на август. Резервациите за яхти също се правят от януари до март, тъй като капацитетите за този вид ваканция са силно ограничени и като плавателни съдове, и като скипери.