Античният некропол в Созопол е от V век, част от покойниците - кремирани

Останките им били погребани в глинени съдове

Древният некропол, който откриха археолозите в Созопол, е датиран от V в. пр. н. е., съобщиха от морската община.

Откритията изскочили на ул. "Републиканска" в новата част на града при работата по изграждането на водния цикъл в града.

Според археолозите некрополът е бил действащ от най-древни времена до средата на XIX век. Специалистите се натъкнали и на доказателства за кремирани покойници, чиито останки са погребани в глинени съдове.

Детски погребения пък разкриват древния ритуал, при който около трупа са били полагани керамични съдове. В някои случаи те били предварително начупени и поставени над главата и до краката на покойника.

Открити са близо 40 цели съда и стригали, които древните жители на Аполония използвали да почистват тялото си след спорт или по време на баня. Стригалата представлява уред, подобен на лъжица, който се ползвал за обтриване. В некропола с нея са обработвали тялото на починалия. В четири от гробовете специалистите са попаднали на запазени големи съдове - сиви и амфори. 

Уникални и изключително ценни са намерените екземпляри от червено и чернофигурна керамика. Чернофигурната керамика се среща много рядко, обясни ръководителя на екипа от НАИМ-БАН Явор Иванов. Тя е станала "модерна" и масово използвана поне два века преди откритите в археологическите пластове на некропола.

Един от образците, впечатлили археолозите, представлява чернофигурна керамика на млада жена, която пече хляб. За нея Иванов твърди, че има само една подобна в света и тя се намира в Лувъра.

Друг древен съд впечатлява с рисунката си на две момчета с ловни дрехи и кучета. Всички открития по време на археологическите разкопки се изследват и ценните се реставрират.