Принуждават хора с ампутирани крайници да доказват състоянието си през 3 г.

БСП иска ТЕЛК да мине към Министерството на здравеопазването

Здравен абсурд задължава хора с ампутирани крайници на всеки три години да доказват състоянието си пред експертните комисии. Такъв е случаят и на 48-годишния Георги Георгиев, който губи крака си при трудова злополука преди 24 години. Мъжът е безработен и разчита на пенсията си за инвалидност, която е 280 лв. на месец, съобщава bTV.

В началото на декември парите не са преведени на сметката му. „Попитах Националния осигурителен институт и те ми казаха, че е изтекло ТЕЛК решението, затова ми е спряна пенсията", обясни Георги.

В продължение на две седмици мъжът всеки ден пътува от селото си до София, за да прави изследвания. В средата на януари се явява пред ТЕЛК. Лекарите определят 75% нетрудоспособност заради ампутиран крак и 20% заради високо кръвно, но експертизата е за срок от три години. „Попитах, защо не пише „пожизнено". Може би се надяват крак да ми порасне. Не знам", коментира Георги.

Причината е новата наредба, според която, ако пациент е с ампутиран крайник, може да получи пожизнена експертиза, но ако има и други заболявания, това не е възможно. „Болният е имал заболявания, които са с хроничен характер и те търпят развитие - в позитивна или негативна посока. Затова срокът е срочен, за да можем ние да го наблюдаваме този болен", обясни д-р Валя Петрова, председател на ТЕЛК към II МБАЛ-София.

Текстовете в наредбата пораждат недоволството на пациентите. Нарастват броят на жалбите, както и случаите, които лекарите трябва да преразглеждат. Така пред ТЕЛК кабинетите, вместо да намаляват, пациентите се увеличават, пише Труд.

Комисията, пред която се явява Георги, годишно освидетелства около 3 000 души. Докато чака своята дата, Георги вече няколко месеца е без пенсия. „Това, че ми спряха пенсията и че аз 2-3 месеца живея със заеми, това едва ли ги интересува в ТЕЛК или НОИ. Пускам CV-та, търся работа, но като кажа, че съм с протеза, получавам отговор: Ще ви се обадим", обяснява мъжът.

Според Здравното министерство, ако Георги иска да не се явява отново на комисия след три години, може да обжалва диагнозата „хипертония" пред НЕЛК, но това ще отнеме още няколко месеца, в които мъжът няма да има доходи.