България и Турция изграждат газова връзка и обща фирма за износ на ток

Новините

24-01-2014, 14:18

Снимка:

News.bg

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Тръбопроводът трябва да е дълъг около 114 км, а преносът- около 600 мегавата

През месец март България и Турция ще подпишат споразумение за изграждане на газопровод. До това решение са стигнали днес енергийните министри на двете държави Драгомир Стойнев и Танер Йелдъз.

Това е голям успех в нашата политика, голям успех в двустранните ни отношения, който показва на двата народа решимостта за конкретни действия в сферата на енергетиката, заяви след срещата Драгомир Стойнев.

Още в началото на своя мандат той обещал, че ще работи за стабилност и диверсификация и днешното политическо решение за доставки на природен газ се явява основен източник на тази диверсификация, посочи министърът.

Срокът за изграждане на газовата връзка ще бъде две години, стана ясно от думите на двамата министри.

Стойнев и Йълдъз са постигнали и съгласие, касаещо сектор електроенергия. Турция и България ще създадат съвместна компания, оперираща на турска територия и съставлява от НЕК и турска фирма с цел да улесни износът на електроенергия директно от НЕК. "Състоянието на НЕК е тежко, но се подобрява и считам, че това е един от начините да се подобрят финансовите резултати на компанията", посочи Стойнев.

България е съсед, с който Турция има историческо приятелство и е от стратегическо значение в географско отношение, посочи от своя страна Йълдъз. Той не скри надеждите си двете държави да използват предимствата, които им дава географското разположение.

С изграждането на газопровода и съвместните действия в енергетиката като цяло двамата министри се надяват техният ресор да спомогне да развитието на двете държави и икономическият им растеж.

През март при подписването на официалното споразумение ще стане ясна неговата цена, като според Стойнев няма да бъде много висока. "Важното е, че най-после имаме конкретни действия, а не намерения", настоя министърът.

Става дума за тръбопровод дълъг около 114 километра и пренос на около 600 мегавата, като ще се направят съответните оценки спрямо връзките в системата, посочи Йълдъз.

На въпрос дали Турция е взела решение да строи атомна централа в близост до Резово турският енергиен министър отвърна, че мястото все още не е избрано, но разстоянието от българския АЕЦ "Козлодуй" до Турция не е голямо, както между двете държави изобщо. В Армения има централа на 30 км от Турция, припомни Йълдъз.

"Важното е да се намалят рискове и да бъдат изграждани сигурни централи. Ние много държим на народа, но по същия начин държим и на народа на България, така че не може да става и дума за нещо, което да буди притеснение", гарантира той.

Запитан как днешната среща се отразява на казуса "Турция в Европейския съюз" министър Стойнев отговори, че България е член на ЕС и като такъв се съобразява с всички разпоредби и правила на съюза, но в момента има правителство, което на първо място защитава българския национален интерес./News.bg