Георги Първанов: Не съм разсъждавал за неуспех, защото мисля, че АБВ ще постигне своите цели

Гражданска инициатива АБВ има потенциал да спечели минимум два или три мандата

България има нужда от нова единна и дългосрочна политика по поне пет от основните приоритети на държавата, сред които развитие на икономиката, реформа в образователния и здравния сектор.

Тези решения трябва да бъдат взети със солидна политическа подкрепа, иначе страната ни няма да се оттласне от дъното. Това становище изрази в предаването „120 минути“ по БТВ президента Георги Първанов (2002 – 2012). Не е фатално организационното разделение, фатална винаги е липсата на политическо взаимодействие, особено вътре в партиите, посочи още Първанов. Именно това според него е и една от причините за рестартиране на Гражданската инициатива АБВ, чиято цел не е отслабване на БСП, а отваряне на левицата и привличане на разпилените гласове на хората, които вярват във възможността за стабилно социално управление на държавата. АБВ ще работи и за утвърждаването на хора, неопетнени и отдадени на политиката, върху които няма и сянка на съмнение и които активно работят за бъдещето на България, посочи още Първанов. Според него именно такъв човек е Ивайло Калфин, който е и водач на листата на формацията за предстоящите евроизбори.
Георги Първанов отговори и на журналистически въпрос, свързан с поредния СРС скандал за подслушани български политици, в който беше замесено и неговото име. Той бе категоричен, че не може да приеме подобни опити за политическа борба, характерни за един отминал етап от човешката история и изрази съжалението си, че флашките са се превърнали в едно от основните оръжия за саморазправа с политическите опоненти.
На въпрос, свързан с очакванията му за представянето на АБВ на предстоящия евровот и в отговор на някои прогнози на социолози, че формацията ще претърпи неуспех, президентът Първанов за пореден път заяви, че Гражданска инициатива АБВ има потенциал да спечели минимум два или три мандата: „Не съм разсъждавал за неуспех, защото мисля, че АБВ ще постигне своите цели“, посочи той.