Ножът опря до кокала! Стачна готовност в домовете за сираци и болни

Синдикатите искат повече пари за социалните домове

Социалните работници от Пловдив са в стачна готовност заради мизерните заплати, които получават. Това съобщи синдикалният лидер на "Подкрепа" в града Атанас Кръстев. Близо 80% от служителите в домовете за сираци, възрастни и болни хора вземат минимална работна заплата от 340 лева. Специалистите се разписват срещу фиш от най-много 400 лева. Персоналът е сведен до минимум, хората работят в лоши условия, лесно ли се гледа болен от деменция? попита риторично Кръстев.

Синдикатът настоява за увеличение на възнагражденията с близо 8% или по 30-40 лева на човек. За домовете в града ще са нужни близо 400 000 лева.

Бюджетът на социалните звена не е мърдал от години. Увеличението на минималната заплата от 310 на 340 лева доведе автоматично до по-малко пари нуждаещите се, които живеят в домовете, обясниха от "Подкрепа". За т.н Детска къща в Пловдив единният разходен стандарт на година е 7255 лева. 70% от парите отиват за заплати и осигуровки. Останалите за храна на дете и издръжка на дома.

В региона на стачка са готови работници и експерти от Дома за стари хора "Св. Василий Велики", Дома за възрастни хора с физически увреждания "Хаджи Гьока Павлов", Дом за възрастни с деменция "Св. Козма и Дамян" – с. Горна Махала, Комплексите за социални услуги и Дома за деца лишени от родителски грижи "Княгиня Мария Луиза".

Всички структури на "Подкрепа" в страната са изпратили становища за повече пари до социалното ведомство. До края на седмицата предстои срещу между министър Хасан Адемов и представители на синдиката.