Всяка втора заповед за сеч на опасни дървета атакувана в съда

Докато свърши процедурата минават няколко месеца

Община Бургас среща големи трудности с премахването на стари и потенциално опасни дървета, тъй като всяка процедура за премахване почти винаги се обжалва в съда.

"Ние сме задължени да публикуваме разрешенията за премахване и 90% от случаите влизат директно в съда. Много от жалбите изглеждат с един и същи текст и просто е сменен адресът на обекта.

По този начин се спъва работата, защото тези разрешения имат предварителни изпълнения. Понеже актът е необратим и отрязването на едно дърво няма как да се възстанови се спира предварителното изпълнение. По този начин се изчаква цялата процедура да приключи. Това отнема между три и четири месеца, през които ние нищо не можем да направим”, обясни в интервю пред радио "Фокус" Мая Богомилова, началник на общинския отдел "Озеленяване".

Освен че през периода на изчакване би могъл да се случи инцидент, подобни обжалвания са и разходи за общината. В момента тези дървета, които са крайно опасни, но за тях има жалби се изрязват високи скелетни клони, а след това ще се наложи втори път техника на общината и работници да посетят същото място за да премахнат самото дърво.

Потенциално опасните дървета в Бургас за съжаление са много, твърди Богомилова. Както BurgasUtre вече писа само в парк "Изгрев" над 115 бяха посочени за премахване. "Част от тях са премахнати, но това се прави поетапно", обясни експертът. 

Опасни дървета бяха маркирани и по главната "Александровска". За тях има процедура по премахване, но ще бъдат отрязани след като се стопи снегът.