ГЕРБ към НФСБ: В Морската градина ще има център за деца с увреждания

Групата на ГЕРБ в ОбС изказва своята позиция за изграждането на дневен център за деца в Приморски с декларация. В нея съветниците упрекват групата на НФСБ, която не е подкрепила с гласовете си докладната на кмета Николов за изграждането на дневния център

БургасУтре публикува пълния текст на декларацията без редакторска намеса:

Групата на общинските съветници от ГЕРБ-Бургас не може да остане безучастна към явното и арогантно отношение на представителите от НФСБ, които се опитаха да провалят изграждането на Дневен център за деца и младежи с увреждания на територията на Приморски парк.

Съветниците от т.нар. Национален фронт за спасение на България не подкрепиха при гласуването докладната записка, входирана от кмета Димитър Николов, зад която застанаха всички останали представители в местния парламент. Зад документа застават и родителите на стотици деца с увреждания, които на този етап няма къде да ги оставят за да получават специализирана грижа.

Именно майките и бащите на деца с такива нужди избраха и мястото за бъдещия център. Това съветниците от НФСБ вероятно щяха да го знаят, ако бяха разговаряли с някое от тези семейства. Вместо това от трибуната на Общинския съвет и от ефира на една партийна телевизия се води кампания срещу изграждането на социалното заведение, под предлог, че хората няма да има къде да си паркират автомобилите. Според представителите на партията Морската градина на Бургас категорично не е подходяща за такъв тип център.

За нас, общинските съветници от ГЕРБ, подобни твърдения са цинични. Точно в парка средата е достъпна за хора с увреждания. Дори след като родителите вземат децата си от заведението ще имат възможност да се възползват от всички привилегии, които Морската градина предлага.

Що се отнася до въпроса с паркирането от НФСБ, в качеството си на общински съветници, би трябвало да знаят, че ОП „Бургасбус” предлага услугата „Позвъни и се вози”. От нея могат да се възползват хора с увреждания, които се взимат от домовете им и се извозват до съответното място. В района действа и Синя зона, която се използва от хора с увреждания с преференции.

Семействата, в които растат деца с увреждания, знаят, че този проект за дневен център е с предистория, свързана с много усложнения и положен труд от страна на различни институции.

Проектът на Община Бургас първоначално беше отхвърлен от Министерството на регионалното развитие. Второто искане на кмета Димитър Николов и администрацията беше удовлетворено, след като своята активна позиция изразиха родители, общински съветници и народни представители от различни партии.

Ето защо ние нямаме логично обяснение за кампанията на НФСБ срещу изграждането на социалното заведение, за което стотици семейства чакат от години. Може би смятат, че тази сграда би се превърнала в чудесен ресторант или дискотека?

Разбираме, че представителите на тази партия искат да бъдат активна опозиция, но нека го правят като бъдат полезни на хората, които са ги избрали.

В случая, ние съветниците от ГЕРБ-Бургас, сме доволни, че представителите на НФСБ в местния парламент са прекалено малко и не успяха да блокират така важния за бургаските деца проект.