Парадокс "спъва" достъпа на хора с увреждания до моста в Бургас

Виж как!

Община Бургас е изправена пред парадоксален казус – от една страна Европейският съюз ни задължава да изградим подходяща достъпна среда за хората с увреждания, а от друга – Министерството на културата не ни разрешава, споделя кметът Димитър Николов.

„Още в началото на 2012 г. имахме разработен проект на въжено пъническо съоръжение тип. „наклонен асансьор“ и техническо задание за изготвяне на проучвания за изграждането му по ската до стълбището към Моста“, допълни кметът Николов.

Тогава Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата изпрати писмо в Община Бургас, с което отказва да съгласува предложението за изграждане на съоръжение тип „Наклонен асансьор“ по ската до стълбището към мостика в Морската градина. Като мотив се посочва, че историческото ядро на Морската градина е обявено за паметник на парковото изкуство и е със статут на недвижима културна ценност от национално значение и затова изграждането на асансьор „противоречи на изведените режими за опазване на недвижимата културна ценност“.

В същото време реконструкцията на Моста и пространството около него е по европейски проект, а според директивите на ЕС местната власт е длъжна с реализацията на дейностите по проекта да осигури и достъп на хора в неравностойно положение до обекта.

Община Бургас е взела решение да изпрати ново писмо до Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата с искане да разясни как да бъде разрешен казусът, така че хем да спази изискванията на Европейския съюз за осигуряване на задължителен достъп на хора в неравностойно положение, хем да се съобрази с отказа на Министерството и да не наруши Закона за културното наследство.