Търговско дружество търси близо половин милион лв. от община Ямбол чрез съда

Двете страни в спора се изправиха пред Апелативния съд в Бургас

Апелативен съд – Бургас разгледа и обяви за решаване въззивното търговско дело, образувано по иск на ДЗЗД „Евро Парк 2011” срещу Община Ямбол. То претендира, общината да му заплати 454 987 лв. общо главница и мораторна лихва за извършени от него строително-монтажни работи по договор за обществена поръчка.  Гражданското дружество е било създадено с цел участие в тази обществена поръчка от ямболското „ПФС Мостинженеринг” АД и сливенското „Строй-консулт” ЕООД.

На 18 ноември м.г.Окръжен съд – Ямбол е осъдил  Общината да плати сумата, като е приел, че строителните дейности са били забавени изключително по нейна вина и, че тя неоснователно е удържала процесната сума като неустойка за забавено изпълнение.

Делото във въззивния съд е образувано по жалба на общината, която оспорва решението на първоинастанционния съд. Тя твърди, че е удържала част от договорената сума като неустойка за просрочие на договорените строително-монтажни работи и в защита на обществения интерес. Защото реконструираните обекти са предназначени за обществено ползване, и на второ място – това било изискване на финансиращата  Оперативна програма „Регионално развитие”.

Предмет на спора е обществена поръчка по „Интегриран проект за устойчиво подобряване на градската среда и зоните за отдих в Община гр. Ямбол”, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие 2007 – 2013 г.” на Европейския съюз чрез Европейски фонд  Регионално развитие. След проведената процедура по Закона за обществените поръчки и въз  основа на решение на Кмета на Община Ямбол от 21.04.2011 г. за изпълнител е било определено ДЗЗД „Евро Парк 2011 „ със седалище град Ямбол. С него е бил сключен договор за възлагане на строително – монтажни работи за обекти Градски парк, Лесопарк „Боровец” и реконструкция на улици в централната градска част на Ямбол. Общината е счела, че строително-монтажните дейности са приключили след договорения срок, затова удържала неустойка.

Участниците в гражданското дружество „ПФС Мостинженеринг” АД и сливенското „Строй-консулт” ЕООД помолиха въззивния съд да потвърди решението на първата инстанция.