60 млн. лв. бюджетът на Несебър. Градят яхт клуб и открит фитнес

Предвижда се и проектиране на рибарско пристанище

60 млн. и 590 хил. лв. е финансовата рамка на бюджет 2014 за община Несебър, стана ясно от обществените обсъждания, организирани по темата преди дни.  В това число влиза и преходният остатък е в размер на 16 млн.лв.

Акцентът през следващите месеци е поставен върху социалната политика. За образование ще бъдат заделени 8 млн. и 20 хил. лв., от които 5 млн. лв. са средства, осигурени от държавата.

"Най-късно до началото на летния сезон ще бъде открита нова детска градина в к-с "Черно море", остава да бъдат завършени технологичните процедури", казаха от общината.

Средства са отпуснати и за социалния дом в село Кошарица, домашния патронаж, както и за Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Общо финансите по това перо са 1 млн. и 500 хил. лв., в това число е и държавното финансиране от 318 хил. лв.

Разкрита е и нова дейност - център за обществена подкрепа, който е финансиран изцяло с общински средства. Запазват се помощите за новородено дете в размер на 2 хил. лв.  и средствата, отделяни за хемодиализа на жителите на общината, пише в. "Вашият глас".

Предвидени са средства и за дейността на читалищата, като тази година държавната субсидия е леко завишена и е в размер на 115 хил. лв., а дофинансирането от страна на общината е в размер на 330 хил. лв.  Запазва се финансовата рамка за пенсионерските клубове - 91,4 хил. лв. Средства има предвидени и за МВР структурите - 660 хил. лв.

Капиталовата рамка за 2014 г. е в размер на 16 млн.лв. Основните аспекти в строителната програма са изграждането на стратегическите обекти на територията на община Несебър - пречиствателната станция и претоварната станция за отпадъци, съфинансирани по европейски програми. 6 млн. лв. от тази капиталова рамка пък ще бъдат заделени в програмата за проектиране и текущи ремонти.

В самата програма са заложени около 20-ина проекта за Несебър - стара и нова част. Един от тях е изграждане на цифров модел на подземния археологически кадастър на стария град, като това е изискване по плана за опазване и управление на "Старинен град Несебър".

Предвижда се и проектиране на рибарско пристанище. Ще бъде направена и подготовка за осъществяване на втория етап от дейностите по проект "Вяра в Несебър" или т.нар "Духовен път" , по който вече тече реставрацията и консервацията на няколко църкви в старинния град.

Предвижда се да бъде изготвен и проект за изграждане на подземен паркинг в новата част на града, под площад "Жулиета Шишманова" в центъра на града.

Заедно с културния център, който отдавна се предвижда за изграждане на това място, от общината обещават да бъде оформен център на Несебър. Също за тази година се предвижда и реконструиране, надстройка и саниране на сградата на пощата.

От администрацията обещават тази година да стартира и разширението на пътя от кръговото движение на Несебър до светофара на кръстовището за Слънчев бряг и Бургас. Освен изграждане на участъка, който бе заложен за изпълнение още миналата година, тази година за там се предвижда и поставяне на улично осветление.

В плана са включени още и изграждане на няколко детски площадки, открит фитнес в к-с "Черно море", яхт-клуб, както и довършителни дейности по стартиралите вече проекти. Очаква се бюджетът да бъде гласуван от общинските съветници.