С триизмерно светлинно шоу представиха проект „Враца – врата към древността“ в Мездра (видео)

Животът

31-01-2014, 15:01

Автор:

SofiaUtre

Всичко от Автора

Триизмерният визуален спектакъл беше съпроводен с музикална програма

Втори мащабен 3D мапинг спектакъл по проект „Враца-врата към древността“ представи най-значимите културно-исторически периоди в развитието на Враца и региона.

Шоуто се състоя в гр. Мездра и преведе жителите и гостите на града през различни епохи - от древността, през античността, средновековието и възраждането до наши дни.

Виртуалната разходка в историята на региона беше представена върху сградата на Общинска администрация, Мездра и беше съчетана с ефектни светлинни и пиротехнически изпълнения.

Пред зрителите „оживяха” всички важни исторически моменти, а всяко навлизане в съответния исторически период беше съпроводено с проектиране на обекти с културно-историческо значение за региона.
Спектакълът започна от шести век преди Христа и показа Враца – столицата на трибалите, които превръщали подземните богатства в истински произведения на изкуството. Доказателство за това е Рогозенското съкровище, което се слави и до днес като най-голямото тракийско имане.

Историята премина през завземането на планината от римските легиони, които за да я съхранят, положили основите на крепостта Валве, която величествено се издигала над река Лева и бранела прохода Вратцата. Стратегическият проход, наречен по-късно Вратица, спечелил множество битки, не само на римляните, но и на българите по време на Първото българско царство.

Светлинното шоу разкри величието на Вратица – селище с голямо значение през Втората българска държава, важен занаятчийски център с развити стоково-парични отношения. А по време на Възраждането - голям занаятчийски, търговски и административен център, чиято продукция (абаджийство, кожарство и златарство) достигала до Лион, Виена, Букурещ и Цариград.

Атрактивната част на спектакълa беше осъществена чрез комбинация от светлинни ефекти, лазери и пиротехника. Представлението беше озвучено с народната песен „Лажи, лажи вере” в изпълнение на Нина Николина.

Триизмерният визуален спектакъл беше съпроводен с музикална програма, а жителите и гостите на град Мездра бяха приветствани от кмета Иван Аспарухов, който отбеляза огромната значимост на проекта за региона и пожела успех при изпълнение на целите му.

Събитието е част от проект „Враца – врата към древността“ и цели популяризиране на региона Враца - Роман_Мездра като туристическа дестинация с богато културно-историческото наследство и забележителни природни дадености.

Предстои да бъде проведен още един спектакъл по време на изложението ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2014 в гр. София, чрез който отново ще бъдат представени културно-историческите достойнства на Враца и региона.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.