ГЕРБ: Обединението на двете болници в Стара Загора не е грешка

От партията са притеснени за предстоящите 30%-ови съкращения на персонала

Ясно и категорично искам да заявя, че обединението на двете болници в Стара Загора - МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” и Университетска не е грешка, както твърди настоящият здравен министър д-р Таня Андреева. Това каза народният представител от ГЕРБ д-р Кирил Добрев на пресконференция в Стара Загора.

Грешка беше тяхното разделяне през 1993 г. което доведе до абсурдното положение да се дублират отделения и лаборатории в една и съща сграда, да се разделят операционни блокове, едната болница да има АГ отделение, а другата родилна зала и т.н., заяви д-р Добрев. По думите му ако трябва да се търси някаква вина, то тя е в късното обединение на двете структури в Стара Загора.

„Повече от година се бави самото преструктуриране. Очакват се масови, над 30% съкращения, което ще доведе до рисковете да се намали обема на дейностите, да се изгубят отлично подготвени медицински кадри. Нека не забравяме, че МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович”-Университетска обслужва пациенти от цяла Югоизточна България и е една от най-натоварените болници в страната“, добави Кирил Добрев.

Той отправи апел към  Министерство на здравеопазването да се направи необходимото за стабилизирането  на болницата, както и за нормализиране на работата, без да се губят ценни кадри като лекари, медицински сестри и акушерки.

В четвъртък, по време на заседанието на комисията по здравеопазване в парламента, Добрев ще постави въпроса пред здравния министър Таня Андреева да се гарантира устойчивото развитие на лечебното заведение.