Декларация на АБВ по повод Първия доклад на ЕК за борба с корупцията

Текстът на декларацията:
Вчера Европейската комисия публикува първия си годишен доклад за състоянието на борбата с корупцията. В него има много тревожни констатации за размерите на корупцията в България, подкрепени с редица примери. Констатациите на доклада надали са изненада за българската общественост.

Ние имаме шанс да вземем мерки още сега, не толкова заради мнението на Европейската комисия и всички, които четат нейния доклад, а заради българските граждани. Обнадеждени сме, че БСП обърна внимание на доклада и пое ангажимент да работи върху етичен кодекс на депутатите. За нас, в АБВ обаче, са необходими много по-решителни действия. Ние призоваваме незабавно да се започне работа и до 1 година обществените поръчки да бъдат изцяло прозрачни в интернет в реално време. Това означава както условията, така и подадените оферти, мотивите за избор на победител, текущо извършените дейности, включително от подизпълнителите, плащанията,  получените разрешения и всички останали данни, без да се признават съображения за търговска тайна - всички тези данни да бъдат достъпни в интернет в реално време и с пълни детайли. Когато става въпрос за обществени средства, не може да има търговски тайни и обобщени данни.

Подробна информация трябва да се предоставя за всеки публичен разход - от бенефициентите на средствата, отпуснати чрез Българската банка за развитие, до средствата за медии, изплатени с европейски или български публични средства.

Корупцията се бори с прозрачност и с обществен ангажимент. Призоваваме политическите партии да се ангажират в най-близко време с публичен диалог по актуализация на мерките за борба с корупцията, като се фокусират върху тяхната спешност и ефективност и дадат отговор на тревожните въпроси, поставени в доклада на Европейската комисия. По наше мнение борбата с корупцията трябва да бъде една от основните теми в кампанията за предстоящите избори за Европейски парламент.