Безумие е всеки предмет над 50 г. да е с печат “културна ценност“

Животът

05-02-2014, 10:00

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

Елица Велчева

Всичко от Автора

Наследството на семейството не е непременно историческо наследство, смята директорът на музея в Средец – Красимира Костова

Има съществена разлика между етнографско наследство и предмети на значими за историята личности и всички старини, съхранявани в българските домове повече от 50 години.

Това каза за Burgasutre.bg директорът на Историческия музей в Средец Красимира Костова по повод готвените промени в НК, които предвиждат затвор за притежание на културна ценност, без регистрация.

Според текстовете присъда до 4 години затвор ще бъде налагана само за една вещ , ако пък са три - наказанието скача на 6 години, а глобите са в размер на хиляди левове. Понятието културна ценност" е записано в Закона за културното наследство и в него влизат не само археология, но и картини над 50 години, антикварни предмети и книги над 100 години.

 "Музеите нямат възможности да регистрират подобни материали, защото това изисква наличие на специализиран човешки ресурс. Всеки от нас има вещи над 50 години в дома си. Това е свързано с паметта на неговото семейство, което не засяга националната идентичност на българина или историческата му памет, обясни Красимира Костова.

 Според нея тези текстове инкриминират поведението на гражданите на България, което е недомислено от страна на законотворците. Дискусия по темата обаче е необходима, а подобни рестриктивни мерки трябва да бъдат отхвърлени, защото ще създадат проблеми първо на гражданите, после и на културните институти.