Сокът от грейпфрут не трябва да се приема от жени, които използват противозачатъчни

Антибиотиците не трябва да се приемат с газирани напитки

Сокът от грейпфрут не трябва да се приема от жени, които използват противозачатъчни таблетки, а също така с антидепресантите.

Но най-голяма опасност представлява съчетаването на този сок с хиполипидемичните препарати. Докато черният дроб е “зает” с разбора на съставните части на сока от грейпфрут, лекарствата циркулират по организма, тяхната концентрация в кръвта нараства, достигайки това опасно ниво, когато веднага могат да се появят страничните ефекти – поражение на мускулите и остра бъбречна недостатъчност.

Забравете за сока от грейпфрут, ако приемате един от следните препарати:
- Анксиолитици: алпразом, буспирон, мидазолам, триазолам
- Антиаритмици: амиодарон, квинидин
- Антибиотици: кларитромицин, еритромицин, тролеандомицин
- Антихистаминни препарати: фексофенадин
- Антикоагуланти: варфарин
- Антиепилептични: карбамазепин
- Бета-блокери: карведилол
- Блокери на калциевите канали: дилтизем, фелодипин, нифедипин, верапамил и др.
- Хормонални препарати, съдържащи: кортизол, естрадиол, метилпреднизолон, прогестерон, тестостерон
- Имуносупресори: циклоспорин, сиролимус, такролимус
- Инхибитори (хиполипидемични): аторвастин, флувастин, ловастин, симвастатин
- Антидепресанти: сертралин, флувоксамин
- Ксантини: теофилин
- Опиумни аналгетици: алфентанил, фентанил, суфентанил
- Противовирусни: ампренавир, индинавир, нелфинавир, ритонавир, саквинавир
- антихелминтици: албендазол
- Противогъбични: интраконазол
- Противокашлечни: декстрометорфан
- Противоракови: циклофосфамид, етопосид, ифосамид, темоксифен, винбластин, винкристин
- Репотентери:силденафил, тадалафил.

Много медикаменти е най-добре да бъдат приемани именно с вода, но това правило съвсем не е универсално. Има редица препарати, които трябва да се приемат не с вода, а с точно определена течност, за да се постигне желаният ефект.
Еритромицинът например трябва да се приема с минерална вода или мляко. Минералната вода е препоръчителна и при приемането на аспирин, сулфаниламиди (бисептол, сулфодиметоксин). Минералната вода засилва също усвояването на аналгина, тетрациклина и успокояващите средства.

Индометацинът е най-добре да се приема с мляко. Това се отнася и за мастноразтворимите витамини (Д, К, А, Е), както и за препаратите, съдържащи йод.
За сметка на това млякото намалява ефективността на лекарствата, сходни по строеж с белтъчините – сърдечните гликозиди, кофеина, препаратите против язва (циметидин, ранитидин), ферментите (панкреатин, мезим). То дезактивира препаратите на основа на тетрациклина, тъй като съдържащият се в млякото калций образува с компонентите на лекарството неразтворими съединение.

Плодовите сокове (особено киселите) унищожават ефекта на антацидните препарати, които намаляват киселинността на стомашния сок. Не си струва да приемате със сок (или компот) и сърдечните гликозиди (дигоксин, и други) и сулфаниламидите (стрептоцид, сулфален и други), които са алкални по своята химична природа (а в соковете се съдържат плодови киселини).
Киселите плодови и зеленчукови сокове влияят отрицателно и на ефективността на антибиотиците, но обратното – значително засилват активността на аспирина, нитрофураните, парацетамола, ибупрофена.

При приемане на лекарства се въздържайте от чая. Танинът в него може да образува неразтворими съединения или да застави някои лекарства да се превърнат в утайка (папаверин, кодеин, еуфилин).

Кафето пък не е подходящо за приемането на успокоителни и много други препарати.

Антибиотиците не трябва да се приемат с газирани напитки (особено с кола), тъй има опасност от образуването на неразтворими комплекси, съдържащи желязо, а това намалява ефективността на антибактериалната терапия.

Единственото универсално средство за приемане на лекарства си остава водата. Обикновено е достатъчна 1/4 чаша, но при някои лекарства (например салицилати) се препоръчва по-голямо количество.

Алкохолът и лекарствата не се съчетават! Например метронидазолът в съчетание с алкохол води до понижаване на настроението, тъй като предизвиква ефект, сходен с действието на антиалкохолните препарати и дори до кома.
Абсолютно забранена е употребата на алкохол при приемането на антидепресанти и антибиотици. Изборът в този случай е един: или да пием, или да се лекуваме.

Не се опитвайте да запомните кое лекарство с каква течност да приемате. Просто попитайте за това своя лекуващ лекар и прочетете внимателно листовката към закупения медикамент – тя трябва да присъства задължително в опаковката.

Ако в инструкцията не е посочено с каква течност да приемате лекарството, употребявайте изворна вода със стайна температура (около +20 градуса).

Във всички случаи – въздържайте се от сока от грейпфрут, кафето, черния чай и забравете за алкохола!