Скандал!„Зелени Балкани” построиха остров в защитеното Поморийско езеро и сграда на брега /снимки/

Новините

10-02-2014, 09:26

Снимка:

burgas.utre.bg

Автор:

Явор Томов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Застрашените соколчета се излюпиха в Зелени Балкани

Строежите са вдигнати без екологична оценка

Eколози от "Зелени Балкани" построиха съмнителен изкуствен остров насред соленото Поморийско езеро, което е обявено за защитена територия и попада в "Натура 2000". Градежът е вдигнат без задължителната екологична оценка. Докато имитират дейност и протести уж в защита на природата, самите „зелени” нарушават всички норми, правила и закони, когато е в техен интерес. Това съобщи Димитър Канариев, председател на Управителния съвет на Национална асоциация "Българско Черноморие". Канариев каза, че

построеният остров в защитеното Поморийско езеро е с площ от 4 дка и застрашава екоравновесието в лимана.  В уникалния природен феномен са изсипани тонове пръст и чакъл, а насипът е допълнително укрепен с огромни платна, пластмасова мрежа и синтетичен текстил, което е абсолютно недопустимо. При това островът е изграден без екооценка. Заради липсата на ОВОС е абсолютно неясно какви поражения са нанесени върху растителния и животински свят и върху уникалното находище на лечебна кал в езерото, добави Канариев. Според него островът е изграден по европроект, от който „Зелени Балкани” са прибрали над 700 000 лева. "Срещу тази баснословна сума те твърдят, че са създали условия за гнезденето на птици, чрез изкуствения остров. Интересна стратегия за усвояване на средства, но в поморийското езеро птиците гнездяха много преди появата на "Зелени Балкани" и островът им, заявиха от Асоциацията. От там смятат, че островът унищожава безценното находище на лечебна кал и уврежда необратимо водната флора и фауна.

"Тук става въпрос за реконструкция на съществуваща насипна дига. Това, което твърдят от Асоциацията в по-голямата част е неистина и подвеждаща информация. Според Министерството на околната среда и водите няма нужда от екологична оценка за острова. Той е направен с цел съхраняване популацията на гнездящи защитени видове птици. В Поморийското езеро наистина има проблеми, а те са, че строителни фирми изхвърлят тонове строителни материали на територията му и замърсяват водите", заяви Димитър Попов от "Зелени Балкани".

От Асоциацията съобщават и за още един скандал - построената луксозна сграда на брега на езерото , издигната от „Зелени Балкани”. По документи сградата се водила център за наблюдение на птици. За строежа  „еколозите” са прибрали  над 1 милион 380 960 лева от Глобалния екологичен фонд. Сметката показвала, че градежът е коствал по 4 700 лв. за всеки квадратен метър или 10 пъти повече от нормалното. 

Интересът на „Зелени Балкани“ към Поморийското езеро започва от 1998 г. Оттогава досега те са реализирали пет проекта на обща стойност почти 7 милиона лева. За някои от проектите има фрапиращо дублиране на едни и същи дейности. Това е забранено в Правилника за изразходване на безвъзмездните средства на ЕС, защото се счита за форма на измама и източване на пари, казват от Асоциацията. От там считат, че не е нормално "зелените" да заливат с протести държавата, като имитират, че бранят парк Странджа, а в същто време заявявали, че са готови да вземат 7 млн. лв., с които да управляват парка.