След като лишиха децата на Бургас от зала - "Петлите" отново с премиера

Най-популярните бургаски актьори ще покажат на политиците, че си струват

На 19 февруари в драматичен театър "Адриана Будевска" за първи път пред бургаска публика актьорите от танцова формация "Петлите" ще покажат в цялостен вид мюзикъла "Пеем и танцуваме за да не плачем", по режисура на Симеон Димитров.

С въздействащ спектакъл, децата с много потенциал, но без родители ще покажат защо си струва общинските съветници да им гласуват зала за тренировки. До сега те тренираха на различни места в града, ежедневно, с помощта на спонсори и приятели. Въпреки трудностите през последните 7 години, децата от дома "Ал. Г. Коджакафалията" не се отказаха от своята страст към изкуството. 

Зад гърба им са над 300 концерта, от които 80 самостоятелни, като последният беше в зала 1 на НДК, където на сцената в тяхна подкрепа излязоха 13 български звезди от поп, рап, естрадна и фолк сцена. 

През последните години основателят на сдружението Георги Димитров работи усилено да приобщи и помогне на децата в неравностойно положение от региона чрез изънкласни културни занимания като танци, музика. Той показа на практика какво е интеграция като събра в една трупа деца от семейства и такива без родители.

За всичко това и заради уникалния за България проект, кмета на Бургас Димитър Николов предложи на първата за годината общинска сесия, на формацията да бъде предоставена зала за срок от 5 години. Съветниците обаче скочиха срещу предложението и то отпадна. 

Сега "Петлите" се подготвят за национално турне през лятото в 15 града на страната, а също и за голям концерт, отново в зала 1 на НДК, под патронажа на министъра на културата през май. 

Преди това обаче на 19 февруари те ще излязат на бургаска сцена за да покажат най-добрия си до момента проект, разказващ с музика и танц за живота на децата лишени от родителска грижа, преминали през социалните домове. 

При ожесточените спорове за правото им да тренират в общинска зала по време на заседанието в местния парламент стана ясно, че малцина местни съветници са започнати с дейността на формацията, както и с постиженията им. Целта на "Петлите" ще бъде именно тази - хората, които ги отхвърлят без да ги познават да видят уменията им и да преценят дали да им гласуват доверие.