Шая ле Бьоф, седнал сам в стая с торба на главата?!

Артистично хрумване на актьора остави противоречиви послания у хората

Във вторник холивудският актьор Шая Лабьоф, известен най-вече с ролята си на тийн приятелят на извънземните роботи и спасител на Земята в научнофантастичната продукция „Трансформърс”, покани всички на авторски артистичен проект, наречен “#IAMSORRY” („Съжалявам”). Това информира в. „Уошингтън Поуст”, цитирайки АП.

Творческият проект ще се задържи в рамките на 6 дни в арт галерия в Ел Ей и представлява странен моноспектакъл, който вече обърка първите си посетители. Когато Лабьоф обявил, че възнамерява да стои в средата на една стая като начин да се извини за своето плагиатство, всички местни булевардни издания не устояли на изкушението да посетят събитието с предварително подготвени тъпи въпроси.

Първоначалното намерение за публична подигравка обаче бързо отстъпило на публичното съжаление, което всички споделили, щом видели актьора. Защото това се случва, когато хората стоят около ментално нестабилен мъж, нахлузил си хартиена торба на главата с написан на нея надпис „Вече не съм известен”, отбелязва изданието.

Макар в този си вид Шая да е акцент на постановката, това далеч не е най-втрещяващото в нея. Когато посетителите влязат в стаята, те трябва да си изберат между няколко „инструмента за мъчение”: кожен камшик, клещи, ваза с маргаритки, играчка на робота Оптимус Прайм, купа с шоколадови целувки, купа със сгънати листчета, съдържащи туитове за актьора, огромна бутилка „Джак Даниелс”, малка бутилка одеколон, розово укулеле (вид струнен инструмент, б.р.) и графична новела на Даниел Клоус. Всичко това са елементи, символизиращи „греховете” на Лабьоф.

След избора си всеки посетител може да използва съответното оръжие по какъвто реши начин върху актьора-плагиатор. Например да напръска очите му с одеколон, което би могло дори да го ослепи.

Засега сред хората, отишли на арт спектакъла, не изпъкват оригинални хрумвания, посочва вестникът. Един от репортерите е свалил хартиената торба, за да провери дали наистина отдолу се крие Шая Лабьоф, а друг му направи снимка, въпреки че е забранено.

Днес обаче е четвъртък, а шестдневното шоу е започнало едва във вторник. „Затова засега можем само да гадаем кога някой ще реши да вземе клещите и да започне да му усуква зърната с тях или кога бездомник ще влезе в галерията, за да се изходи на пода и след това да подремне”, коментират журналистите.

Скандалът около Лабьоф възникна около „авторския” му късометражен филм "HowardCantour.com", който излезе на екрана през 2012 г. Впоследствие се оказа, че сценарият и дори графичното оформление на продукцията са заимствани от книга на същия този Даниел Клоус, което напълно го шокира.

По-късно Шая се извини за постъпката си през социалната мрежа „Туитър” по парадоксален начин – копирайки аст от извинението си от един от потребителите в Yahoo Answers!: “Да се копира не е особено креативно. Но да си инспириран от нечия идея, за да създадеш нещо ново и различно, това вече Е креативно”.

Дано този опит за извинение да бъде по-успешен, макар да е наистина странен.