Общински съветници от ГЕРБ даряват лични средства в помощ на „Социален център Бургас”

Възможности за развитие на Сдружение „Социален център Бургас”, нови социални услуги и по-добрата интеграция на хората с увреждания. Това бяха част от темите, които водачът на групата съветници от ГЕРБ в ОбС-Бургас Димитър Людиев и общинският съветник Илияна Гъбева обсъдиха с председателя на социалното сдружение Марионела Стоянова. Общинските съветници посетиха центъра, който се намира на ул. „Апостол Карамитев 12” и заедно с децата и техните родители се включиха в Творческата работилница.
„Всеки месец ще дарявам половината от възнаграждението си като общински съветник на сдружението, защото то е място, където децата и хората с увреждания се чувстват у дома си, водят пълноценен живот и намират приятели. Ще проведем разговори с общинската администрация и ще потърсим вариант за намиране на ново помещение за социалния център. То трябва да отговаря на специфичните потребности на хората с увреждания и да бъде крачка напред към разширяването на дейността му. Необходима е и допълнителна финансова подкрепа, за да може центърът да бъде посещаван от специалисти – логопеди, рехабилитатори, психолози”, заяви Димитър Людиев.
Общинският съветник Илияна Гъбева, каза, че общинските съветници от ГЕРБ-Бургас ще дарят лични средства за наградния фонд на Турнир по шахмат, който ще се проведе на 27 февруари в Младежки културен център съвместно със Съюза на глухите. В него ще участват и хора с увреждания, посещаващи „Социален център Бургас”.
„Сдружението е много активно, включва се в множество проекти по програми и си партнира освен на национално ниво и с държави като Белгия, Италия, Унгария. Със сувенирите, които изработват от стари вестници и рециклирани отпадъци, те участват в изложения и изложби. Изработен от тях макет на Айфелова кула се намира в кабинета на кмета на Париж. Творческата работилница към социалния център е място за социализация – всички работят в екип, но изразяват и своята индивидуалност. Благодарение на ръководителя Марионела Стоянова, социалният работник Надежда Косева и родителите, всички посещаващи центъра получават адекватни грижи и внимание”, коментира Илияна Гъбева.
„През 2010 г. с усилията на тогавашния областен управител, Константин Гребенаров, сградата, която използваме бе ремонтирана. При нас обаче постоянно идват нови хора, но за съжаление не можем да приемем всички, защото помещението е малко, екипът от хора, които работят тук, също. Финансовият ни ресурс също е ограничен, получаваме субсидия от община Бургас, но се надяваме да преминем на държавно делегиран бюджет. Всеки ден се грижим и работим с 14 деца с увреждания, с техните родители и близки. Най-големият ни успех е Творческата работилница. Основната ни цел е да повишим чувствителността на другите хора към тези с увреждания и иницииране на диалог между хората от групата и представители на местната власт за решаване на техните проблеми”, сподели Марионела Стоянова по време на срещата си с общинските съветници от ГЕРБ-Бургас.