Кметът на Бургас: Изгради ли се подземната улица ще затворя за коли ул. "Левски"

Бургас е силен в изработването на проекти, а не в прекопаването на землища, твърди градоначалника

"Бургас е силен в изработването на проекти, с цел привличане на средства, а не в невъзможни опити да бъдат обработвани терени в землищата, което на практика е невъзможно. Няма Закон, който да позволява със земите, които притежава общината - 4 хил. дка да бъдат комасирани, защото са пръснати, но дори това да стане не бихме могли да кандидатстваме за земеделски субсидии. Единственият начин е тези имоти в земслищата на град Бургас да се отдават под наем".

Това каза кмета на Бургас Димитър Николов по време на днешното общинско заседание като отговор на съветниците от НФСБ. Георги Дражев нападна общината, с обвинението, че не привлича достатъчно приходи, чрез земеделие от наличните си терени.

"Гражданите, които плащат данъци и пълнят хазната в тази община са ощетени. Като трябват пари, защо не се направи нещо с тези земи", попита Дражев. 

Това, което обаче г-н Дражев пропусна е фактите, че 325 млн. лева бюджет на общината,

160 млн. лв. от тях идват от европейските данъклоплатци, а 90 млн. лева идват от община Бургас или по-малко от 1/3 от парите на Бургас идват от местните приходи.

Кметът беше атакуван за проекта за реконструкция на площад "Тройката" и по-специално за подземната улица. "Хората идват при нас, в общината и ни атакуват за това, че няма достатъчно безопасност в централна градска част, затова съм категоричен, че бъде ли завършена подземната улица аз лично ще затворя за автомобили улица "Левски"", каза още г-н Николов.