Лекуват деца с подводна гимнастика и масаж в център за 3 милиона

Водната терапия подобрява дейността на сърдечно – съдовата система

„Общностен център „Надежда“ наистина дарява надежда, защото само за около 5 месеца Стефани вече има видими резултати – прави самостоятелни крачки“. Това сподели Цветослава Иванова, майка на 6-годишната Стефани Иванова, която посещава центъра три пъти седмично.
Стефани идва в количка с установени Синдром на Джордж /първоначална имунна недостатъчност, двигателни увреждания и операция на сърцето при раждане. Тя е едно от четирите деца в център Надежда, които получават специализирани грижа и индивидуално разработена програма в зависимост от потребностите си. Тук са и Георги на 6 години с ДЦП, Людмила на 5 години с родова травма на ръката и Ралица на 6 години с вродена травма на ходилото.
Рехабилитацията най-често е съчетание между подводна гимнастика, лечебен масаж и физкултурно раздвижване на всички мускулни групи.
„Водната терапия подобрява дейността на сърдечно – съдовата система, дихателната система, костно мускулния апарат, балансира нервната система. Оказва силно емоционално въздействие върху децата и помага за социализацията им.“ – уточни Силвия Кунчева, кинезитерапевт и учител по физическо възпитание в центъра.
В детското заведение има и практика периодично да се прави профилактика на всички възпитаници за гръбначни изкривявания, които са особено характерни в тази възраст.
Проектът за модерния басейн в корпус Б се реализира със спестени 300 000 лв. от бюджета на обекта при проведените тръжни процедури и по настояване на кмета Димитър Николов. Той отговаря на всички европейски изисквания - изградени помещения за предварителна подготовка на децата за влизане във водата, душове и подово отопление.
Общностният център за ранно детско развитие и родителска подкрепа "Надежда" е най-модерното детско заведение на територията на Бургас, предлагащо едновременно социални, здравни, психологически услуги за деца, родители и учители. Той се реализира в рамките на съвместен проект за социално включване, изпълнен от Община Бургас и Министерството на труда и социалната политика. Общата му стойност 3 470 000 лв.