17-годишен банскалия представи продукт, който се справя със замърсяването

В духа на европейските идеи за обучение ученици придобиват практически знания за света на бизнеса

"Училището трябва да направи предприемачеството реалност за учениците и аз поздравявам Junior Achievement за успешните програми в тази сфера. Те помагат на младите хора да приложат наученото на практика, да разберат какво всъщност е предприемачеството. По този начин учениците стават по-самоуверени и мотивирани. Учат се да работят в екип. Това е инвестиция в бъдещето на Европа.”(Жозе Барозу- Председател на Европейската комисия).

ПГССТ „Алеко Константинов” гр Банско участва в Националното състезание: Иновационен лагер 2014 на Junior Achievement Bulgaria(Джуниър Ачийвмънт). Националното състезание се състоя на 8 февруари (събота) в София, информират от пресцентъра на община Банско.

След направената предварителна селекция от получените над 400 кандидатури за състезанието през 2014 година, бяха одобрени най-добрите иновативни 60 решения на предварителния казус.

Ученикът от 11а клас Витослав Власков и преподавателката по икономика в ПГССТ Елена Попова достойно представиха гимназията с иновативен продукт, който решава проблемите на градската среда – социалното неравенство, замърсяването пренаселеността и трафика. Казусът беше зададен като етап от състезанието към сформираните на случаен принцип отбори.

Учениците трябваше да предложат решение в рамките на 24 часа, като разполагат с информация (чрез достъп до Интернет), компютърни ресурси и съветите на специално подбрани доброволни бизнес консултанти.

Младежите защитиха своето решение в рамките на 3 минути в презентация на сцена пред жури и публика. Журито се състои от опитни представители на институциите и бизнеса.

Прилагайки принципа на „учене чрез правене” учениците развиват своите умения за междуличностна комуникация и решаване на проблеми и се научават да работят под напрежение и в много кратки срокове.

„Целта на състезанието е да се вдъхновят младите хора „да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си. Подготвя ги да успяват на полето на глобалната икономика.”Да придобият икономическа и финансова грамотност, лидерство и умение да работят в екип. Това е съвременният път за обучение на младите хора в пътя към професионалната и личностна им реализация в бъдеще.” – сподели преподавателката след успешното участие в състезанието.