Кметът Фандъкова да отмени насрочената за 25 февруари вулгарна церемония на Пайнер

Кметът Йорданка Фандъкова и Държавната агенция за закрила на детето да отменят насрочената за 25 февруари в зала 1 на НДК вулгарна церемония по връчване на годишните чалга награди на Пайнер, настояват от Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Церемонията е в нарушение на приетата с Постановление на МС Наредба за специализирана закрила на деца на обществени места, заявяват от сдружението. Те са категорични, че с превръщането на Националния дворец на културата в истинска Мека на попфолка, където нонстоп се изявяват полуголи силиконови чалгаджийки и мутреси, София дефинитивно излиза от битката за Европейска столица на културата 2019.

Кметът на София Й. Фандъкова и Държавната агенция за закрила на детето още в близките дни трябва да издадат заповед за отмяна на насроченото в най-голямата и представителна зала на Националния дворец на културата на 25 февруари т.г. годишно „мероприятие” с раздаването на чалга наградите на телевизия “Планета”, настояват от сдружението.

В Чл. 6. от приетата с Постановление на Министерски съвет Наредба за специализирана закрила на деца на обществени места изрично е посочено, че „не се допускат деца до обществени места, в които се представят програми с еротично или порнографско съдържание”, а програмата на предстоящата чалга церемония на „Планета” с участието на разсъблечени силиконови поп-фолк изпълнителки традиционно ще изобилства именно с такива скандални сюжети и откровено еротични и цинични послания, категорични са майките.

От морална гледна точка церемонията с раздаването на чалга наградите няма място в престижната зала 1 на НДК, тъй като насажда сред децата и отблъскващата ценностна система на силиконовите мутреси, категорични са в родителската организация.
„Какво възпитателно или похвално има в срамните сцени, когато нашумели поп-фолк певици се появяват пред публиката и тв камерите почти голи, увити само в националния ни трибагреник и се гаврят с националните ни символи, други пък фолк диви излизат все по-често да пеят и изобщо без бельо, само и само да си правят пи ар, а трети техни колежки от чалгата като Галена сами си правят домашни порно клипове и ги пускат в интернет пространството”, питат се с възмущение майките.
В ситуация като днешната, когато страната изживява политическа и икономическа криза, се налага да помислим за духовната сфера и да спрем процесите на чалгализиране и опростачване на нацията, настояват от родителската организация. Но за да се върнем към нормалността и към европейските ценности в сферата на духовността, трябва да се обединим зад позицията, че залите на НДК, който се управлява от Министерство на културата, е крайно време да се превърнат в зона, забранена за вулгарния попфолк и кючека, заявяват от Сдружението на майките срещу насилието. София е с претенции да се бори за Европейска столица на културата през 2019 г., но с вулгарните и цинични текстове на песните на чалга изпълнителките ни и с кършене на гюбеци едва ли ще се представим на ниво пред културния елит на Европа, отбелязват майките.

Кандидатурата на София за Евростолица на културата е изключителен шанс да популяризираме нашия град на международна културна сцена, но за да стане това, са необходими сериозни усилия и съгласувани действия от всички институции. Една от задължителните стъпки в тази насока е и превръщането на НДК в зона, свободна от чалгата, изтъкват от Сдружението на майките. Но за съжаление реалността е друга - оказва се, че тези дни е взето още по-скандално решение, а именно: държанката на небезизвестния Красьо Черния – чалга певицата Магда, е поканена официално да води в зала 1 на НДК церемонията по раздаване на годишните чалга награди на Планета, възмущават се майките срещу насилието.