Северната тангента на София трябва да е готова до края на 2015 г.

Мисия София

17-02-2014, 14:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

BulgariaUtre.bg

Всичко от Автора

Недоволни собственици на земи, попадащи в обхвата на трасето, протестираха пред АПИ

В сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) беше подписан договорът за проектиране и строителство на Северната скоростна тангента. Той е на стойност близо 150 милиона лева без ДДС. Строежът трябва да започне наесен и да приключи до края на 2015 година, информира Дарик радио.

В събитието взеха участие министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Стефан Чайков.

Междувременно пред сградата на пътната агенция за пореден път протестираха граждани, чиито земи трябва да бъдат отчуждени за строителството на северната скоростна тангента, при определени цени от средно 85 стотинки за квадратен метър. Недоволните бяха от столичните райони Бенковски, Требич, Илиянци, Враждебна и Малашевци.

Преди да се заговори за построяването на обекта, преди 5 – 6 години квадратният метър е достигал до 35 евро, обясниха засегнатите. Протестиращите издигнаха плакати, на които пише: „АПИ отнема един квадратен метър земя, за едно пакетче дъвки”, „Оценете реално земите ни”, „Тангента – да, конфискация – не”, „Далаверката няма да мине”, информира „Фокус”.

По повод проблема с отчужденията министър Терзиева каза, че няма правомощие да промени нищо и оценките на земите подлежат на съдебно обжалване. Тя допълни, че се надява съдът да постанови цена, каквато прецени.

Инж. Стефан Чайков обяви, че до средата на месец март, всички ще получат уведомления, с които да могат да влязат в съда. Няма хора, които да са получили до момента обезщетение за Северната Скоростна тангента на софийския околовръстен път, допълни още той.