Мажоритарни избори и ел. гласуване искат нашенци в 11 страни

И кметът Тотев ще се подпише за референдума

В Пловдив кампанията за събиране на подписи за референдума, предложен от президента Росен Плевнелиев, върви добре. Това отчетоха от Инициативния комитет, инспектиирал днес пунктовете в града.

През тази седмица провеждаме информационна кампания в големите областни градове на страната, посочи председателят на комитета проф. Георги Близнашки.

Доволни сме от първите дни на акцията. Имаме поглед върху числата, но по-конкретни данни ще обявим официално утре. Движим се добре, има ентусиазъм и позитивни нагласи, посочи той.

В столицата на определени пунктове се събират наистина много подписи – така например край Софийския университте гласа си дават по около хиляда души на ден.

Окуражен съм, че до края на месеца ще се справим да съберем необходимия минимум от 500 хил. гласа. Референдумът е важен стимул. Това е тема, около която хората в България да се обединят. Той е и логично продължание на протестите в България, посочи Близнашки.

Подписи се събират и извън страната. Инициативата е подета в около 11 страни, сред които Норвегия, Австралия, Япония, САЩ, Германия, Швейцария, Великобритания...

Обади ни се и една възрастна дама, която каза, че ще се подпише, макар да е червен привърженик, тъй като иска нейният внук, който е на 27 години и никога досега не е гласувал на избори, най-накрая да го направи, посочи още Близнашки.

Кметът на Пловдив си призна, че още не се е подписал, но ще го направи в най-скоро време.

Каузата е благородна и вярвам, че ще бъде подкрепена от български народ, коментира и председателят на Общински съвет – Пловдив Илко Николов.

Трите въпроса, които президентът би искал да бъдат обект на референдума, който да се проведе съвместно с изборите за Европейски парламент през май са:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?