От ръчен труд към рекорд - русенски ученички изплетоха най-дългата мартеница в света

На 1 март тя ще свърже Русе и Гюешево по Дунав мост като символ на приятелството ни с Румъния

Три талантливи ученички от Русе са на път да счупят един престижен световен рекорд с особено национално значение - рекордът за най-дълга мартеница в света, информира в репортаж bTV.

Анастасия Великова, Мирослава Ивайлова, Славена Дачева плетат изделието си вече година. Седмокласничките започват с начинанието си, откликвайки на конкурс за най-дълга мартеница, обявен в училището им - ОУ "Любен Каравелов". Работата им спорѝ и амбицията им излиза извън пределите на класното отличие.

"Започнахме да плетем и, като видяхме колко бързо и лесно става, решихме, че може да направим нещо повече. Разбрахме колко е световният рекорд на Гинес и че, ако работим усърдно и с постоянство, можем да го подобрим", разказва Славена.

Всяко от момичетата плете по около 20-30 метра мартеница на ден; по 2-3 метра на час работа. До момента са готови осем и половина километра шнур и в момента работата продължава по фигурките на Пижо и Пенда. Най-трудната част е била измерването, признават те.

Официалното представяне на най-дългата мартеница в света ще бъде на нейния празник - 1 март. Тя ще бъде разпъната по Дунав мост, между Русе и Гюешево. Пижо или Пенда ще остане от българската страна, а другата фигурка - от румънската, докато дългият червено-бял шнур ще ги свързва по емблематичния мост. Това е "символ на приятелството" между двете държави с уникална обща традиция.

"Ще трябва няколко пъти да минем по моста, защото все пак той е около три километра, а мартеницата вече е към осем и половина", споделят талантливите деца.

На официалното представяне ще присъстват и румънски деца. Ден по-рано специална комисия ще измери мартеницата, за да я регистрира в рекордите на Гинес. Той е дело на новозагорци, а мартеницата им е дълга 5 км и 30 см.