Колорадо очаква 700 милиона печалба от акцизи и данъци върху марихуаната

Прогнозите са за обща печалба от 11 милиарда за финансовата година

Легализираните на 1 януари магазини за марихуана в Колорадо отчетоха за първи път приходите си, които показаха всички признаци, че те ще се повишават стремглаво, съобщи „Денвър пост".

Припомняме, с узаконяването на тревата щатът стана първото място в света, където канабисът е напълно легален, а не декриминализиран.
Строги разпоредби, регламентиращи дейността с марихуаната, бяха наложили до вчера всички 163 магазина за канабис в Колорадо да отчетат януарските си приходи.

Въпреки че резултатите ще бъдат съобщени след месеци, губернаторът на Колорадо Джон Хикенлупър вече обяви бюджета на щата. Предвижда се да бъдат събрани 99 милиона долара от данъци върху продажбата на марихуана през предстоящата финансова година. Средствата ще отидат за превенция срещу злоупотребата с наркотици сред възрастните и младите.

Парите ще дойдат от данъка върху продажбата на марихуана на дребно, който е 12,9 процента. Щатът налага и акциз от 15% върху продажбата на марихуана, от който се надява да събере 600 милиона долара. Заедно с продажбата на канабис за медицински нужди общо продажбите на марихуана се очаква да възлизат на 11 милиарда долара през финансовата година.