Учениците в Бургас в паника: Слагат заглушители в 5 училища за матурите

Така ще затвърдим и нивото на образование, смятат от образователния инспекторат

Пет училища в Бургас ще бъдат снабдени със заглушители за мобилни устройства. Специалната техника вече е осигурена и ще се използва по време на матурите през май. Тя ще бъде постявана във всяка зала, където над темите ще се мъчат дванадесетокласниците. В стаите, където ще се провеждат матурите ще бъде поставено и видеонаблюдение, което ще следи всяко движение на зрелостниците. Учениците, които завършват 12 клас не полагат изпита в училището, в което са се обучавали, а са разпределени на случаен принцип. Някои от директорите вече са предупредили възпитаниците си да не разчитат на хандсфри-то за тайно подсказване отвън, а да залягат на учебниците. “Така ще затвърдим и нивото на образование”, смятат от образователния инспекторат.

Микрослушалките в ухото са най-популярният метод за преписване на матури и кандидатстудентски изпити. Нужен е само доверен човек, който да диктува от GSM разработената тема. Заглушителите струват между 60 и 350 лв. броя в зависимост от модела. Те имат обхват от 5 до 35 метра, могат да се командват и с дистанционно. Слушалката е голяма 2 милиметра, слага се в ухото и е практически невъзможно някой да я види. Звук чува само този, който я носи, никой отстрани не може да чуе нищо, колкото и близо да е.

От образователния инспекторат в Бургас припомнят, че през 2012-та квестори хванали в Бургас двама ученика да преписват на държавния зрелостен изпит по български език и литература. На тарикатите използвали метода-хендсфри, веднага им били анулирани работите.

Учители казват, че през последните години учениците са станали доста изобретателни с различните си методи за преписване. Някои от тях разчитали на сръчност и креативност, други пък залагали изцяло на модерните технологии. Наскоро учител по физика разкрил по време на контролно нов метод на преписване от изобретателен ученик. Той залепил пищов с формули на етикета на бутилка от безалкохолна напитка, която поставил на чина. Този начин се оказал доста хитър, защото трудно някой би предположил, че материалът е записан на етикета на шишето, където по принцип трябва да пише какво е съдържанието на самата напитка.
„Залавяли сме ученици с химикали тип календарчета, като върху календара залепят пищов. Други пък качват материалите под текстов формат на телефоните си или просто правят снимки на нужната тема”, разкриват наблюдателни учители. Класическите методи пък били пищови залепени по краката, ръцете и подметките на обувките на учениците. Имало дори случаи, когато ученички ги лепели по косите си, после пък режели цели кичури за да ги премахнат.