Бургас не се отказва от проекта за медицински факултет, пита в Министерството

Въпреки отказаните пари по "Развитие на регионите", депутати от ГЕРБ настояват

Бургаските народни представители от ГЕРБ продължават да настояват за създаването на медицински факултет в града.

Те са изпратили питане до министър Клисарова днес, с въпрос за действията, които ще бъдат предприети от Министерството на образованието и науката за откриване на факултет по „Обществено здраве и здравни грижи” към държавния университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Този въпрос задават в парламентарно питане народните представители от ГЕРБ-Бургас до министър Анелия Клисарова.

„Преди повече от половин година бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров” получи акредитация за факултет по „Обществено здраве и здравни грижи”. Акредитационният съвет на Национална агенция за оценяване и акредитация даде положителна оценка на становището на експертите, както и акредитация на бъдещия факултет в структурата на държавното учебно заведение. От този момент нататък министърът на образованието и науката вече има основание да упражни правата си от Закона за висшето образование и да внесе проект на Решение на Министерски съвет за предложение до Народното събрание за откриване на такъв факултет”, припомня д-р Галина Милева.

„До ден днешен, обаче, това не е направено. Напротив. Тенденцията за неглижиране, от страна на правителството, към факултета на бургаския държавен университет се увеличава. В началото на февруари т.г., по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, бяха отпуснати милион и половина лева за строителство на факултет по фармация към Медицинския университет във Варна и половин милион лева за негов филиал в Сливен. За Бургас предвидените средства са 0 лева. Тези негативни събития, свързани с развитието на град Бургас в сферата на образованието и науката, са факт, въпреки че от общинския бюджет на града са заделени 200 000 лв. за новия факултет”, категорична е Ивелина Василева от групата на ГЕРБ в Народното събрание.

Депутатите настояват министър Клисарова да даде конкретни отговори.