Външен асансьор и панорамно кафене на покрива на обновения Партиен дом

Мисия Пловдив

24-02-2014, 12:43

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Още по Темата:

За 100 000 правят нов Партиен дом

Проектът е на стойност 100 000 лева (СНИМКИ)

От община Пловдив обявиха идейния проект, който спечели конкурса за изгледа на бившия Партиен дом. Това е проектът, изготвен от ДЗЗД „22 век” с ръководител Чавдар Тенев.

Общо 8 фирми се включиха в конкурса. Сред тях имаше и архитекти от Италия. Заместник-кметът Димитър Кацарски обясни, че оценяването се е правило по два основни критерия – архитектурно решение и енергийна ефективност, съчетана с икономическа обосновка на обекта.  Проектът предвижда цялостна промяна на фасадата, изграждането на фронт офис в южната част, в източната ще има колона с панорамен асансьор, като по този начин в най-горната част ще бъде направено панорамно кафене на две нива.

Общата стойност на проекта е около 7 млн. лв. Предвижда се реализация на няколко етапа. Първият е на стойност близо 4 млн. лв. и включва всички дейности по фасадата с енергийно ефективните мерки.

Конкурсът стартира през ноември 2013-та година. В обновлението на обекта, освен енергийната ефективност, се включва още и изграждането външен асансьор и художествено осветление с надписи и графики. Проектът е на стойност 100 000 лева. От общината решиха да дадат по-голяма свобода на архитектите относно външния изглед на зданието. Важно е все пак фасадата да се вписва с околните обекти, които са емблематични за града – разкопките, хотела, Военния клуб и Пощата. Още миналата година Община Пловдив стартира обществена поръчка за реконструкция, модернизация и художествено решение на фасадата на бившия Партиен дом, но тъй като тогава нито един от кандидатите не покри условията на конкурсната процедура, се наложи повторното й провеждане.

Как ще изглежда обновеният Партиен дом може да видите тук!