На 3 март: молебен в Сопот, караул в Смолян, вдигане на знамена в Кърджали

Животът

02-03-2014, 17:32

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдив чества 3 март! Виж програмата за утре ТУК

Пускат фонтана на Бунарджика за 3 март

Програма на честванията на националния празник

Молебен за обединение на всички българи ще бъде отслужен в Сопот за пръв път на националния ни празник Трети март. Богослужението на архиерейски наместник – протоиерей Марко Марков, ще бъде в памет на хилядите, отдали живота си за Родината, за обединението на българите като народ и нация, за просперитета на България, за ново възраждане и намиране на обединителни цели в името на многострадалната ни Родина и за здравето на народа ни.

„България има нужда от единство, от кауза, от национален идеал! Трети март е паметна дата в съзнанието на българите – символ на възкръсването на една нация, загубила свободата си, но не и достойнството си. Героите от миналото – от Паисий до Левски, от Раковски до Вазов, от Каравелов до Бенковски и плеядата опълченци, хилядите руски, украински, румънски и други войни, безименните мъченици, загубили живота си в името на Свободата – това са истинските опори и примери за нас, съвремениците. Те, само те, имат правото да бъдат модел за подражание – не днешните „герои“. Настоящето се оказва бледа сянка на величавото ни минало“, заявяват от община Сопот, организатор на честванията.

Тържествата ще започнат в понеделник, 3 март, от 10 часа на площад „Иван Вазов“ в града. В 10,15 ч. е тържествената церемония по издигане националното знаме на Република България. В къщата музей „Иван Вазов“ ще бъде открита изложба на униформи и оръжие от времето на Руско-турската освободителна война и фотоизложба с паметни моменти от войната. В 12 ч. в Етнографския и занаятчийски център в Сопот ще бъде открита изложба на произведения на местните занаятчии от Сдружение „Сопотски еснафъ“.

От 11.00 часа в храм „Св. Никола”в Смолян ще започне тържествен благодарствен молебен за руските освободители, отслужен от негово високо преподобие архимандрит Висарион, в съслужие със смолянски свещеници. Облечени в родопски носии, с оръжие и черешово топче “родопските хайдути” ще се появят на площад „Възраждане” в Устово. В 11.30 ч. е началото на тържеството за националния празник.

Почетен караул от 101-ви Алпийски батальон, слова, поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на борците за свобода ще бъдат поднесени по време на тържеството. От 12.00 ч. е предвиден празничен концерт с участието на фолклорен ансамбъл „Родопа” и самодейни състави.

В Кърджали и във всички общински центрове на 3 март ще бъде издигнат националния флаг. Празникът в областния град ще започне с поднасяне на венци и цветя пред паметника на руския воин. Под звуците на духовия оркестър по главния бул. България ще премине и общоградското ученическо шествие. Тържеството за националния празник ще се състои до Паметника на освободителите. Празничен концерт ще изнесат местни художествени състави. В навечерието на 3 март в РИМ Кърджали бе открита изложба, посветена на 136-та годишнина от Освобождението на България.