Попова: България е майка-родина за сънародниците ни в Украйна

Има добра новина от късно снощи, ще бъде изградена контактна група, международна, за да седнем всички и да разговаряме заедно за конфликта

Война в Европа не трябва да има. Войната не е средство за решаване на нито един човешки проблем, заяви пред БНР вицепрезидентът Маргарита Попова днес, по повод ситуацията в Украйна.

Вицепрезидентът коментира позицията на външния ни министър Кристиан Вигенин за опасността сънародниците ни в Украйна да бъдат изправени пред хуманитарен проблем.

Ние трябва да говорим за българското малцинство в Брюксел, а не да чакаме от там да кажат какво ще се случи. Искам да имаме активна политика – да седнем на масата и ние да говорим за запазваме на мира, така както ще направим и за Унгария, заяви вицепрезидентът. Попова припомни, че България е майка-родина за нашите сънародници в Украйна и те трябва да почувстват това. Ние трябва да говорим и от тяхно име в Брюксел, със загриженост за тях. Според Маргарита Попова война през 21 век няма как да се случи. Други са решенията – това са политическите и дипломатическите решения. Има добра новина от късно снощи, ще бъде изградена контактна група, международна, за да седнем всички и да разговаряме заедно за конфликта, съобщи Попова. Относно позицията й за това наши сънародници от Украйна да решат да се върнат в България, Попова каза: Няма как да имаме друга позиция освен тази, че ако те решат да дойдат, ние трябва да се подготвим да ги приемем.

Никой няма интерес от война. Не трябва да се забравя, че там в момента има силно нестабилна политическа ситуация, разделението в страната е твърде голямо, притеснително е, че никой не обединява народа. Важно е украинският народ да реши своята съдба и да се запази целостта на държавата, заяви още вицепрезидентът. Според Маргарита Попова само разговорите за това, че може да има военен конфликт допълнително нажежават обстановката. Гражданската война не трябва да убягва не само на Крим, но и на страната като цяло, добави вицепрезидентът.

На първо място трябва да се погрижим, всички – и в Европа, и в света, да се запази целостта и да се овладее насилието. Трябват преговори – с ЕС, с Русия, със САЩ. А не да се питаме ще маршируват ли руски или НАТО-вски войници на територията на една суверенна държава. Това според мен е пълен абсурд, категорична е Маргарита Попова.