Семейство с жалба към училище в Комисията за защита от дискриминация

Не само руски граждани отказват плащане на такси за обучение

Семейство чуждестранни граждани тръгна на война срещу основно училище в Бургаска област, заради налагане на такса от училищното настоятелство за обучението на детето им. Родителите не са плащали наложените по закона средства до момента, но същевременно са завели и дело срещу учебното заведение, но чрез Комисията по дискриминация, за специално отношение към детето им.

Училището е в едно от селищата в региона, информира началникът на Регионалния инспекторат в Бургас – Георги Даутев.

По думите му, става дума за хора, които не са руски граждани, въпреки че те са основните жалбоподатели в местната дирекция на институцията. Най-често те са свързани именно със задължителното заплащане на таксите за чужденци.

Според Закона за народната просвета на образование в държавните училища имат право чуждестранни граждани от страни членки на Европейския съюз, децата на пребиваващите на територията на България с разрешение за работа, издадено в съотвествие на нашето законодателство. Безплатно е обучението за чужденци с разрешение за постоянно пребиваване в България, приети по актове на Министерски съвет, приетите по междуправителствени спогодби. За всички останали заплащането е задължително. Парите отиват в бюджета на училищата.